KROMĚŘÍŽ – Reportáž z Putování za památkami města

Celý den nás provázelo pěkné až horké letní počasí a pozitivně se na akci podepsala účast i atraktivní umístění města Kroměříže, odkud je blízko do Olomouce, Brna i Zlína. Po prohlídce Podzámecké zahrady pod odborným výkladem historika PhDr. Marka Pavky, Ph.D. jsme si mohli na Velkém náměstí zhlédnout velkolepou prohlíd­ku veteránů (7. ročník akce Veteránem nejen Kroměřížskem), mezi nimiž nechyběli ani historické automobily moravských značek — Tatra, Zet (Zbrojovka Brno) nebo Wikov. Dále jsme viděli rodné domy významných kroměřížských rodáků — jedineč­ného malíře Maxe Švabinského (1873—1962); v pravdě Moravana a Čechoslováka Karla Kryla (1944—1994) v jeho letošním jubilejním roce.

 
     Dále fyzika, astronoma a pedagoga Františka Nábělka (1852—1915) nebo dům, kde bydlel barokní skladatel a rodák z tehdy již slezského Hlučína Pavel Josef Vejvanovský (1639—1693). Dozvěděli jsme se i o dalších kroměřížských rodá­cích, o kterých se v běžných českých encyklopediích nedočtete. Na­příklad kroměřížský rodák a významný filmový režisér Robert Land (vlastním jménem Robert Liebmann, 1887—1942) se proslavil tím, že mimo jiné na filmovou scénu uvedl jako první slavnou Marlene Dietrich.
     Vedle nádherného barokního kostela sv. Jana Křtitele se nám zalíbil i kostel v secesním slohu zasvěcený moravským patronům sv. Cyrilu a Metodějovi v areálu Psychiatrické nemocnice v Kroměříži. Celý areál slavné léčebny otevřené v roce 1909 jako Zemský léčebný ústav Františka Josefa I. jsme si se zájmem prošli a dozvěděli se nejen to, že zdejší psychologické pracoviště zakládal v roce 1952 moravský psycholog a politik doc. PhDr. Boleslav Bárta, CSc. (1929—1991), ale i autora architektonického projektu — Huberta Gessnera (1871—1943), původem z Valašských Klobouk, podle něhož je postavena i psychiatrická nemocnice ve Vídni na Steinhofu, jen s o patro vyššími pavilony.
     Kroměříž toho moravským patriotům má mnoho co nabídnout a jen doufáme, že se naše město i nadále bude zapi­sovat do dějin Moravy, jako tomu bylo například v letech 1848 nebo 1990.
 

PhDr. David Unger

 

předseda místního sdružení MNO Kroměřížsko

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *