Výprava do Turkmenistánu s moravskou vlajkou

Moravská vlajka byla v říjnu roku 2014 také v Turkmenistánu. Náš příznivec Aleš nám poslal senzační fotografie z města Balkanabat, které se nachází v západním cípu pouště Karakum, nedaleko od „Hedvábné stezky“. Původní jméno Balkanabatu bylo Nebit Dag, tj. „Ropná Hora“. Nebit Dag byl založen roku 1933 při objevu velké­ho ložiska ropy.
 
 
 

 

Památník prvním pouštním průzkumníkům.

 

Památník prvním pouštním průzkumníkům.

 

Památník prvním pouštním průzkumníkům.

 

Památník poeta Magtymguly. Magtymguly Pyragy (1724 — 1807) byl turkmenský duchovní vůdce a filosofický básník, který vyvinul značné úsilí k ochránění nezávislosti a autonomie pro svůj národ v 18. století.

 

S velbloudy.

 

Pamatník Görogly. Moravskou vlajku drží turkmenská dívka v typických národních šatech. Görogly je středověký středoasijský hrdina, který bojoval proti zlu. První legendy o něm pochází z 11. století. Podle národa a místa vyprávění se však různí. Görogly se dá přeložit jako Syn z hrobu. V Turkmenském podání je legenda asi taková: Chlapec je prohlášen za mrtvého a pohřben. Krátce po pohřbu přibíhá šakal a rozhrabává jeho hrob. Pozůstalým to přišlo divné a chlapce vykopali. Zjistili, že žije... Z chlapce vyrostl silný, chrabrý bohatýr a mocný vojevůdce... Nicméně i přes jeho chrabré činy není v Turkmenistánu zpravidla vyobrazován se zbraněmi. Pro jeho veselou a dobráckou povahu je většinou vyobrazen v nějakém mírumilovném postoji, například s dutarem (místní strunný nástroj).

 

Památník ropy. Jako symbol města byl postaven památník, který symbolizuje výstřik ropy z podzemního ložiska s místní horou v pozadí.

 

Nová knihovna, dostavěná v roce 2014.

 

Nová knihovna, dostavěná v roce 2014.

 

Divadlo Saparmurat Nijazova (první prezident Turkmenistánu po rozpadu SSSR).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *