BUDIŠOV NAD BUDIŠOVKOU – Reportáž ze soutěže Moravský duel

Adrenalinová soutěž soubojových klání, kdy vždy dva soupeři musí zasáhnout stano­vených šest terčů. Terče jsou rozmístěny zrcadlově. Levý střelec střílí své terče zleva, pravý střelec své terče zprava. Střelba je stanovena ze tří zbraní v pořadí — malorážní puška, malorážní pistole a velkorážní pistole, z každé zbraně dva terče. Poslední šestý terč je sklopka dvojče u kterého se při sklopení překrývají tak, že vítěz je ten na jehož straně je sklopka vespod. Počet ran není omezen, pokud není terč zasažen (sklopen), tak nelze pokračovat. Souboj končí sklopením jedné sklopky z dvojčete. Třetí ročník této naší soutěže se konal 5. července 2015 na státní svá­tek svatých Cyrila a Metoděje, patronů Moravy.

 
     Ráno jsme se scházeli s obavami, jak to předpovídané vedro vydržíme. Sešlo se nás dvanáct, šest z našeho sdružení a šest hostů z Oder. Zahájení bylo spojeno s poučením o bezpečnosti, s provozním řádem a v návaznosti o zodpověd­nosti a kontrole zbraní po každém duelu před odchodem od stolu. Pro kvalifikaci si účastníci vylosovali skupinu — dvě skupiny po šesti. Při turnajovém způsobu tedy každý pětkrát, se všemi soupeři ve skupině jedenkrát. Tentokrát při kvalifikaci nebyli nutné rozstřely. Do finále o 1. — 6. místo postoupili vždy první tři z kvalifikace. Další pokračovali v soutěži o 7. — 12. ve druhém finále. Řízení střeleb probíhalo tak, aby všichni soutěžili průběžně. Finále bylo napínavé, ale nakonec jednoznačné pro první tři. Vítězem se stal Antonín Kopečný z Oder, 5 bodů z pěti možných. druhý Martin Duroň se čtyřmi body, a třetí Jaromír Vojkůvka se třemi body. Milan Hanák, Josef Růžička a Pavel Opletal ml. s jedním bodem šli do rozstřelu. Výsledek Milan Hanák 1 + 2 čtvrtý, Pavel Opletal ml. 1 + 1 pátý a šestý Josef Růžička 1 + 0. Ve finále o 7. — 12. místo sedmý po rozstřelu Pavel Opletal st. 4 + 1, osmý po rozstřelu Roman Mol 4 + 0, devátý Stanislav Stuchlík 3 + 1, desátý Václav Bičan 3 + 0, jedenáctý Antonín Humplík 1 bod a dvanáctý Milan Masný 0.
     Celá soutěž se prostě vydařila, vydržela dobrá nálada a důsledná kontrola bezpečnosti se vyplatila. Na závěrečném vyhodnocení soutěže obdrželi všichni účastníci dárky na připomínku pěkně prožitého dne. Všem zúčastněným bylo vyjád­řeno poděkování za příjemný průběh této akce. V kalendáři zůstává i pro příští rok státní svátek 5. 7. 2016 úterý, termín pro 4. ročník.
     Poděkování patří také sponzorům Linaset Budišov nad Budišovkou, CZ Uherský Brod, BOIS Opava, Hyundai Rýmařov, Husqvarna Morkes, SVČ Budišov nad Budišovkou, Tichánek Zálesí a pořadatelům.
 

Pavel Opletal st.

 

AVZO Budišov nad Budišovkou

 

6. 7. 2015

 
 
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *