Hokejisté ČR budou mít na dresech jen českého lva

Od 17. září do 1. října se v kanadském Torontu uskuteční prestižní Světový pohár v ledním hokeji 2016 (World Cup of Hockey 2016). Účastní se ho 8 týmů, a sice České republiky, Finské republiky, Kanady, Ruské federace, Spojených států amerických, Švédského království, Výběru Evropy a Výběru severoamerických hráčů do 23 let. Každý tým bude čítat celkem 23 hráčů, z čehož budou tři brankáři. Zápasy turnaje se uskuteční na hřištích podle rozměrů NHL. Večer 2. března 2016 byly veřejnosti představeny oficiální dresy jednotlivých týmů. Na dresech České republiky je pouze český lev (malý státní znak), moravská a slezská orlice chybí. Po kauze moravských vín značených českou trikolórou je to další příklad českého nacionalismu. Více zde.

21 odpovědí na “Hokejisté ČR budou mít na dresech jen českého lva”

  1. Pokud se Morava a Moravané nezačnou agresivněji proti českému nacionalizmu vymezovat ( fakticky za Moravu bojovat ), tak nemá smysl pořád dokola ukřivděně konstatovat odkud zmizela moravská a slezská orlice.

  2. Ozval se nám jistý student, který napsal na Český hokejový svaz. Tiskovým mluvčím, panem Zikmundem, mu prý bylo odpovězeno, „že tuto situaci řeší a že požádali firmu Adidas i pořadatele Světového poháru o změnu znaku na velký státní znak.“ Podle našeho spolku je to problém také Fotbalové asociace ČR, která ve svém znaku i na dresech hráčů vyměnila velký státní znak za neheraldické logo českého lvíčka. V žádném případě se nejedná o malý státní znak, neboť na něm má lev zlatou korunku, jazyk i pařáty.

  3. To bych se moc divil, že to aktivně hokejový svaz řeší. Nakonec řeknou, že to už nešlo. Fotbalové repre už nefandím a pokud to bude tak i u hokejové repre, tak s nima taky skončím.

  4. hokejový i fotbalový svaz na Moravské názory ( popravdě celé česko ) s odpuštěním kašle. Nastala doba si položit otázku jestli nezačít bojovat za moravskou samostatnost tak jak to udělali Slováci. Přiznejme si konečně ,že češi nám nikdy žádnou autonomii nebo spolkové zřízení nedovolí ve společném státě.

  5. Místo přesvědčování přesvědčených by bylo vhodně sehnat maily, popr. telefonní čísla!

  6. Blesk sport dnes píše o „lví ostudě“. Podle Karla Andrleho, místopředsedy sněmovního výboru pro heraldiku, porušuje hokejový dres s malým státním znakem na prsou zákon. Více zde. Pokud jej porušuje tento dres, analogicky pak jistě i ten fotbalový z dílny FAČR.

  7. re : Redakce , jak myslíte ,že to dopadne? Stačí si přečíst df pod článkem . Změní se zákon tak , že budou moci používat jenom lva a vše bude ok.

  8. Dobrý den,
    chtěl bych k tomuto tématu něco říct. Začnu u sebe. Narodil jsem se v roce 1998 v České Republice (Zábřeh na Moravě), celý život žiji na hranici Čech a Moravy na pomyslné „České“ straně. Dojíždím do školy do srdce Moravy, Olomouce, a za celý svůj život jsem neviděl jediného člověka, který by si stěžoval na lidi kteří prostě žijí na pomyslné „druhé straně“. Všichni jsme občané ČR, ať si říkáme Moraváci, Češi nebo Slezané. Necítím žádnou zášť k tomu jak si kdo říká, avšak myslete na to co jsem už říkal, že jsme všichni občané ČR. Mluvíme stejně, vypadáme stejně, máme stejného prezidenta, je toho spousta. Podle mne je čirý nesmysl se handrkovat nad tím, že na dresu národního týmu je malý státní znak, když naší zemi vede parta idiotů ve vládě, a hlavně tam by jsme měli dosadit nějaké rozumné schopné lidi, kteří by nám zajistili nějaké národní hodnoty, a popřípadě zrušili nesmyslné rozdělení na Čechy, Moravu a Slezsko, protože jsme malý stát a máme stejnou historii. Ať si říkáme Moraváci, nebo Slezané, chci říct, že všichni jsme Češi a musíme si uklidit v naší zemi, a neřešit s prominutím tyto „sračky“. 🙂

    Děkuji,
    přeji krásný den.

  9. Řešení je jednoduché – FANDĚME ČESKÝM SOUPEŘŮM! Žádný stát v Evropě či v Severní Americe není tak ultracentralistický jako Česko.

  10. Vážený pane Myšáku,
    celou Vaší promyšlenou úvahou se nese těžká stopa českojazyčného nacionalizmu. Z takového úhlu pohledu není možno dojít k logicky správnému závěru.
    1) Představa, že každý správný moravský patriot nenávidí Čechy je naprosto myslná. Jediná nesnášenlivost co já vím je k Čechistům a to i těm na Moravě nebo ve Slezsku. Ti kdo vše jiné okolo sebe nenávidí jsou právě českojazyční nacionalisté s heslem: „Když mluvíš česky a říkáš, že nejsi Čech tak nejsi normální.“
    2) Právě přes českojazyčný nacionalizmus se nemůžete dopátrat ani tomu, že po mnoha stoletích soužití v jednon soustátí jsme například téměř totožní s Rakušáky a není to jen historie, máme toho společného mnohem víc. I například to, že ač mluví německy, nejsou to Němci.
    3)Všichni jsme občané ČR, přesto nečekejte, že moravská práva budou hájit ti „občané“ kteří budou placeni a usazeni v Praze. Každá obec, každý okres, region, kraj, každá země, unie potřebuje svoji správu (samosprávu). Čím je daná oblast rázovitější a menší, tím naléhavěji potřebuje vlastní organizaci vlastních věcí a to proto aby prosperovala a měla budoucnost. Všiměte si například ČR v EU. Proč nepíšete ve svém příspěvku, že jsme nakonec všichni občané Evropané, všichni vypadáme stejně :-)? To přece mnohem silnější argument, než argumentovat malým státem…
    4)Píšete o neslmyslném rozdělení na Čechy, Moravu a Slezsko.
    Toto ale máte špatně poskládané v hlavě. Naše republika je sice v současnosti rozdělená (rozdrobená), ale na kraje po vzoru totalitní moci a to je to špatné a drahé. Co se ale týká historických zemí, tak z těch se naše republika skládá! Bez nich by naše republika nebyla. Přečtěte si preambuli vzniku České republiky.
    5)Mindrák malosti, který využíváte jako argument (malý stát) je jeden z nejnižších a nejpoužívanější rádobyargumentů, který zaznívá od Čechistů. Zkuste se mrknout do encyklopedie co je větší Izrael, nebo Morava?!
    6)Stejná historie… možná, ale jen v učebnicích českých škol, kde se učí historie z pohledu Prahy a okolí.
    7) Uklízet v naší zemi (Moravě) je jistě potřeba, ale Vy jistě píšete o uklízení v našem státě, každopádně i v tom Vám držím palce.

    S pozdravem J. Máca

  11. Bože muj, co všichni blázníte…vždyt jsme jeden národ a je přece uplně jedno, jestli čech nebo moravák. Jsem z Čech ale kdyby na dresu byla moravská orlice, je mi to uplně jedno. To rozhořčení absolutně nechápu. A nechápu, jak spoluobčan ze stejné země může říct o někom, že je nacionalista, když je součástí stejného národa.

  12. Jepičí život českých dresů. Reprezentace změní trikoty pro Světový pohár. Více zde.

  13. Pane Čapku o jakém jednom národu mluvíte?

  14. Pane Čapku,
    německojazyčný nacionalista považuje všechny německy mluvící za Němce a možná i země, kde se německy mluví za Německo (podle představ pana Hitlera). Je to nevhodné a odsouzení hodné, historie nám dala důkaz že toto není správná cesta.

    Ruskojazyčný nacionalista považuje všechny rusky mluvící za Ruse a další země, kde jsou ruskojazyční obyvatelé přinejmenším za kolonie Ruska.
    Sejně tak anglickojazyční nacionalisté. Opět nevhodné a odsouzeníhodné a opět známe odstrašující případy z minulosti.

    Českojazyčný nacionalista považuje všechny česky mluvící za Čechy a i jiné země kde se česky mluví za jednu jedinou zemi novodobě zvanou Česko (i když je to správně stát složený ze tří zemí). Je to ALE správné a absolutně v pořádku a nás, bez ohledu na okolnosti takto čekají skvělé zítřky.

    To zas nechápu já.

  15. Vazeny pane Capku odpozvezte mi, ale uprimne: Co by jste si myslel kdyby na tom dresu byla jenom moravska orlice a ceske lvicek jako by neexistoval absolutne ignorovan?

  16. Vážení,

    jsem původem Moravanka a žiji přes 40 let – od svých osmnácti let v Čechách, a v Praze. Od samého začátku se potýkám s přezíravým pohledem a názorem Čechů na nás – Moraváky. Počínaje příhodou, která se mi stala v 1. ročníku na vysoké škole – jeden mladík mi laskavě sdělil „Jó, Ty seš z tý Asie, viď?“ ….. až po příhody z dnešních dnů atd. To Češi, a ne my Moraváci pořád dávají najevo svůj nadřazený přístup a chování k nám Moravákům. Proto asi jedině odtržení Moravy od Čech by byla náprava. Jinak nás budou utiskovat POŘÁD. Ať žije samostatná MORAVSKÁ ZEMĚ!!!!!

  17. Vážení bratři a sestry Moravané (Moravanky),

    tak teď jsem to zvládl i obě pohlaví správně oslovit 🙂
    Teď k tématu:

    Bylo to ještě za komoušů, moje rodičové byli v roce 1972 v Praze a moje maminka tehdy byla ve vysokém stupni těhotenství (ano, to jsem byl já v tom bříšku), což, jak je známo, způsobuje, že těhotné ženy musí trochu častěji na záchod – hádejte, co jí řekli v restauraci, když poprosila o možnost jít na záchod – NE! Nepustili ji na záchod, když pak viděla, jak druhý člověk tam vešel a byl puštěn na záchod, tak jí to došlo, že měla moravský přízvuk. Další příklad – v ten stejný den šli rodičové do (jiné) restaurace jíst, bohužel se nenajedli, vyloženě jím bylo naznačeno „Moraváky neobsluhujem!“

    Od té doby se sice mnoho změnilo, ale je otázka, jakým směrem a já vidím čím dál jasněji, že směrem negativním!

    Proto, přátelé, je na čase začít mejenom mluvit o právech Moravy a Moravanů, je na čase se pořádně probudit a začít trochu tvrději bohovat za moravskou samostatnost – samospráva po tolika letech křivd už je málo, je na čase, Moravě dát to, co si zaslouží, tedy vlastní život!!

    Nechť žije Morava a Slezsko a její báječní obyvatelé!

    Ludwig (Luděk)

  18. Už nefandím fotbalistům, tak pak přestanu fandit hokejistům.

  19. Zdravím spoluobčané to jak se tady brojí proti nám Čechům mě dost mrzí.Hlavně názory že se chce Morava odtrhnout od státu ono nestačí že tuto republiku opustilo Slovensko, ještě se musíme oslabit takto komu myslíte že to prospívá? Ani jednomu akorát tu zaséváte semínko nenávisti dneska totiž platí všude koncepce a to se praktikuje všude v zaměstnání i ti nahoře to tak dělají aby nám mohli lépe vládnout Tak nás rozeštvou a rozdělí národ na etnika . Já jako občan žijící na Českém historickém území vás normální Moravany a Slezany chápu. Ale zdá se mě že to co tu čtu tak někteří nejste o nic lepší než Čech co pohrdá vámi. Jak dlouho už existujete a pořád jste nedosáhli svého cíle a proč protože tu také děláte rozdíly. měli by jsme se spojovat a ne rozdělovat. Kdyby jsme totiž táhly celá republika za jeden provaz a dosadily vládu která chce poslouchat svoje občany, tak máte vše o co usilujete. A ten název stránky Za Moravu mě to vyznívá jako že tu někdo chce opět rozvrátit jenom republiku aby zase vznikla malá bezbraná země kde zase bude sedět nějaký vyčuraný politik který zblbne lidi podobně jako Mečiar Slováky a bude tam jak žába na prameni. Proč se to tady nejmenuje za rovnoprávnost Českých Moravských a Sleszkých Zemí. Já se tu také cítím utlačován. Vás nenapadne že jsou také Češi co vás chápou. Když vyhlásíte samostatnost tak myslíte že vám to ti prevíti co tam ted jsou dovolí ani náhodou a když to vyženu do extrému tak pak to dopadne jak ted na Ukrajině. To snad nechceme. A na Čechy co vám vládnou bych to všechno neházel protože ve vládě je plno Moráváků co kašlou na naše zájmy nás všech. Takže původ nehraje roli. Za to jsi můžem totiž všichni bez rozdílu, protože se necháme není to o původu ale o lidských povahách. Váš spoluobčan ze středních Čech Co má rád celou svoji zem a ne jenom její části bez rozdílu původu ale uznává její všechny historické země!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *