BRNO – Reportáž z demonstrace proti názvu Czechia

V sobotu 23. dubna 2016 se v Brně na náměstí Svobody uskutečnila demonstrace proti názvu Czechia a za samosprávu Moravy. Akce se zúčastnilo asi 200 lidí a po­depisovala se také petice. Za politickou stranu Moravané vystoupili s proslovem: Mgr. Ondřej Hýsek, Ph.D. (předseda), Mgr. Ondřej Mlejnek, Ph.D. (místopředse­da), doc. PhDr. Bohuslav Klíma, CSc. (člen předsednictva). Za Moravskou národní obec vystoupil s proslovem: Ing. Jaroslav Krábek (předseda). Za Moravský národní kongres vystoupil s proslovem: Ing. Josef Pecl, CSc. (prezident). Za Společnost pro Moravu a Slezsko vystoupil s proslovem: PhDr. Marek Pavka, Ph.D. (člen). Fotogra­fie si můžete prohlédnout zde. O demonstraci informovala tato média:

Aktuálně
Blesk
Brněnský deník
Brno iDNES
Česká televize — Politické spektrum (Czechia)
České noviny
Hospodářské noviny (názor ekonoma Tomáše Sedláčka)
Novinky
Olomoucký deník
Parlamentní listy
Parlamentní listy (názor Jana Vysočiny)
Svobodný monitor
Týden
 
Stanovisko Moravské národní obce k názvu Česko z 15. října 2015
 

Ilustrační obrázek

3 odpovědi na “BRNO – Reportáž z demonstrace proti názvu Czechia”

  1. Naše úsilí je bohužel pouze dočasné, v poslední větě článku se píše, že: „V budoucnu k úpravě státního znaku na dresech stejně dojde (…) tak jak to má třeba fotbalová reprezentace, uzavírá manažer.“ A jak víme, tak fotbalisté mají v logu pouze českého lvíčka.

  2. Zdravím spoluobčané to jak se tady brojí proti nám Čechům mě dost mrzí.Hlavně názory že se chce Morava odtrhnout od státu ono nestačí že tuto republiku opustilo Slovensko, ještě se musíme oslabit takto komu myslíte že to prospívá? Ani jednomu akorát tu zaséváte semínko nenávisti dneska totiž platí všude koncepce a to se praktikuje všude v zaměstnání i ti nahoře to tak dělají aby nám mohli lépe vládnout Tak nás rozeštvou a rozdělí národ na etnika . Já jako občan žijící na Českém historickém území vás normální Moravany a Slezany chápu. Ale zdá se mě že to co tu čtu tak někteří nejste o nic lepší než Čech co pohrdá vámi. Jak dlouho už existujete a pořád jste nedosáhli svého cíle a proč protože tu také děláte rozdíly. měli by jsme se spojovat a ne rozdělovat. Kdyby jsme totiž táhly celá republika za jeden provaz a dosadily vládu která chce poslouchat svoje občany, tak máte vše o co usilujete. A ten název stránky Za Moravu mě to vyznívá jako že tu někdo chce opět rozvrátit jenom republiku aby zase vznikla malá bezbraná země kde zase bude sedět nějaký vyčuraný politik který zblbne lidi podobně jako Mečiar Slováky a bude tam jak žába na prameni. Proč se to tady nejmenuje za rovnoprávnost Českých Moravských a Sleszkých Zemí. Já se tu také cítím utlačován. Vás nenapadne že jsou také Češi co vás chápou. Když vyhlásíte samostatnost tak myslíte že vám to ti prevíti co tam ted jsou dovolí ani náhodou a když to vyženu do extrému tak pak to dopadne jak ted na Ukrajině. To snad nechceme. A na Čechy co vám vládnou bych to všechno neházel protože ve vládě je plno Moráváků co kašlou na naše zájmy nás všech. Takže původ nehraje roli. Za to jsi můžem totiž všichni bez rozdílu, protože se necháme není to o původu ale o lidských povahách. Váš spoluobčan ze středních Čech Co má rád celou svoji zem a ne jenom její části bez rozdílu původu ale uznává její všechny historické země!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *