Putování Moravou – Reportáž z Výstupu na Svatý Kopeček

Hanácké kopečky táhnou. Je jedno, jestli z rovinatých břehů Moravy vyrazíte k Vel­kému Kosíři nebo na Svatý Kopeček, vždy cestou potkáte spoustu lidí, kteří míří stejným směrem anebo již zpět domů. Potvrdilo se to i o uplynulé sobotě, kdy se uskutečnil už pátý ročník Výstupu na Svatý Kopeček, pořádaný místním sdružením Olomoucko. K poutní bazilice a domu, kde žil a tvořil Jiří Wolker, dorazilo pěta­dvacet turistů a pes, což je pěkná výprava, zvlášť když pomyslíme, že z Olomouce je to na Kopeček „co by kamenem dohodil“ a cílem výletu nebyla hojně navštěvo­vaná zoologická zahrada. Výprava to navíc byla věkově pestrá a se zajímavým pře­kvapením na závěr. Ale popořádku.

     Zatímco v Jeseníkách nebo Krkonoších sněžilo, v Olomouci nesměle prosvítalo mezi mraky slunce a vůbec panovalo příjemné počasí. Oproti dřívějším ročníkům účastníci putovali na Svatý Kopeček z nedalekých Bohuňovic, v tamním řez­nictví určitě takovou tržbu za buřty dlouho nezažili. Důležitým místem na dvanáctikilometrové cestě totiž byly ruiny kartuziánského kláštera nad obcí Dolany, pro mladší účastníky překřtěný na hrad, kde došlo nejen na kousek historie, ale především na opečení párků. Jenže po párku přišla ta nejtěžší část výstupu — zdolání stometrového převýšení k zelené značce, která pak účastníky výlety spolehlivě dovedla až k branám ZOO a do srdce Svatého Kopečka. U Wolkerova domu se stejně jako vloni recitovaly Wolkerovy verše, jak jinak báseň Svatý Kopeček, a právě zde došlo i na zmíněné překvapení. Nejstarší účastnice výpravy, paní Blanka Hlávková, je totiž básníkovou praneteří, tak nad fotografií Wol­kera jeho sourozenců a sestřenic a bratranců z roku 1918 krátce zavzpomínala. Na schodech před svatokopeckou bazili­kou pak byl výlet oficiálně ukončen, přičemž nový člen MNO Olomoucko, Martin Protivánek, obdržel před „nastoupenou jednotkou“ tričko našeho spolku.
     Výstup na Svatý Kopeček byl kromě „Putování Moravou“ Moravské národní obce také součástí série „Větrání“, kterou připravuji pod hlavičkou webu Radost z pohybu olomoucké fakulty tělesné kultury. V této sérii jde co do účasti o mo­mentálně druhý nejúspěšnější výlet od podzimu 2014, kdy Větrání započalo. Nutno na tomto místě podotknout, že účast­níci, kteří dosud o Moravské národní obci neslyšeli, se s jejími členy (výstupu se účastnil mimo jiné také předseda oblasti Haná Stanislav Blažek s rodinou) shodli v některých moravských tématech. Nezalekli se moravských barev, které výpravu zdobily, a byli vděčni za drobné dárky, které jim členové našeho spolku dali; a vůbec celý výlet se nesl ve velmi pohodové atmosféře.
     Pokud jsem na začátku zmiňoval Velký Kosíř, pak bych na tomto místě chtěl ještě, byť dlouho dopředu, pozvat na výstup na tuto hanáckou velehoru, který se letos koná týden po brněnském Dni za Moravu, tedy v sobotu 8. října. Po­drobnější informace se tu samozřejmě včas objeví. Nejbližší akcí, na které se podílí MNO Olomoucko, je ovšem v so­botu 28. května 2016 Moravský den v Olomouci, ten byste si rozhodně neměli nechat ujít. Informace o něm najdete na­příklad v události na Facebooku.

Martin Višňa

 

MNO Olomoucko

 
 
 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *