11. ročník Putování Moravou – výstup moravských patriotů na Malý Chlum

Vážení přátelé,
Moravská národní obec – Místní sdružení Blanensko, ve spolupráci s regionem MNO Brněnsko a Posvitaví, pořádá tento nenáročný pochod jako přátelské setkání lidí všech generací, po stopách moravské historie, kultury, přírodních a technických zajímavostí. Putování je výzvou k uchování moravského národního vědomí a používání moravských symbolů.
 
Kde: Před železniční stanicí Doubravice nad Svitavou
Kdy: V sobotu 20. května 2017, 9.45 hodin.


 
Odjezdy vlaku ze směru Brno – Brno hl. n.: 9.01 hod.; Brno Židenice: 9.05 hod.; Blansko město: 9.32 hod. Vlak přijíždí do Doubravice n. S. v 9.43 hod.
Odjezdy vlaku ze směru Letovice – Letovice: 8.58 hod.; Skalice nad Svitavou: 9.12 hod. Do Doubravice nad Svitavou vlak přijede v 9.17 hod.
 
Po příjezdu vlaků od doubravické železniční stanice vyrazíme po červené do obce Obora okolo smírčího kamene, ke kterému se váže velice zajímavá pověst – tu si také přímo na místě přečteme. Dále se vydáme do osady zvané Huť svaté Antonie, z které je to pak již jen kousek k Malému Chlumu, označovaného za Moravský Říp a spolu se sousedním Velkým Chlumem za Moravská prsa. Z úpatí Chlumu, kde se nalézá místní starý lom, v němž se ještě dnes nacházejí zbytky trilobitů, vystoupáme na samotný vrchol kopce s rozhlednou. Z dřevěné rozhledny se dá dohlédnout i za horšího počasí do širokého okolí, např. na Malou Hanou, do Čech či na terénní pozůstatky tzv. hitlerovy dálnice. Na kopci bude účastníky čekat menší moravské občerstvení, a budou tu rozdány účastnické listy. Toto všechno vám nabídnou Iveta Janoušková a Michael Doskočil. Následně se můžeme na vrcholu podívat po dodnes patrných kamenných zbytcích opevnění halštatského hradiště. Po prohlídce sejdeme zpět do Doubravice nad Svitavou, kde se případně můžeme před cestou domů ještě občerstvit v místní restauraci. Informace o žel. spojích vám poskytnou Jaroslav Zaoral a Roman Tihon. Alternativou představeného plánu je i výstup na sousední Velký Chlum (který je menší než Malý Chlum), kde se nalézají pískovcové reliéfy husitských válečníků. Další turistické možnosti vám poradí Vladimír Novotný. Tak neváhejte a podpořte Moravu a moravanství výstupem na Malý Chlum.
 
V případě nepřízně počasí je připraven plán B: návštěva renesančního zámku v Blansku, prohlídka nejstaršího kostelního zvonu – tzv. poledníku – na Moravě, včetně královského hrobu a následné setkání moravských patriotů v Blansku. Případné rozhodnutí o aktivaci plánu B padne na srazu v Doubravici n. S.
 
Na Vaši účast se těší
 
 
členové Místního sdružení MNO Blanensko, oblast Posvitaví.
 
Případné další informace Vám poskytnou:
 
Jaroslav Zaoral, Letovice
Mobil: 605 384 061
E-mail: j.zaoral@gmail.com
 
Petr Konečný, Brno
E-mail: konecny@zamoravu.eu
 
Vladimír Novotný, Blansko
Mobil: 731 183 041
E-mail: novotny@zamoravu.eu
 
Libor Žák, Medlánky
Mobil: 605 323 416
E-mail: zak@zamoravu.eu
 
 
Odkaz na pozvánku: Facebook (MS Blanensko)
 
Prostějov - radnice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *