LITOVEL – Prohlídka muzea

Město Litovel je od počátku iniciativy „Za vyvěšování moravské vlajky“ v roce 2010 na seznamu obcí a měst, které ve svátek slovanských věrozvěstů vyvěšují moravskou vlajku. V roce 2017 bude také v Litovli v rámci doprovodné iniciativy za poloviční vstupné zpřístupněno veřejnosti místní muzeum.
Co v muzeu uvidíme: Ze stálých výstav „Litovelská řemesla“ a „Od hracího strojku ke gramofonu“ je určitě nejpřitažlivější výstava „Gustav Frištenský“. Jméno světoznámého zápasníka žijícího téměř celý svůj život v Litovli bylo svého času synonymem neuvěřitelné síly, pevného charakteru, lásky k vlasti a zdravého způsobu života.

Procestoval téměř celý svět a absolvoval neuvěřitelných 10.000 zápasů, z nichž poslední v úctyhodných 72 letech. Do Litovle se přiženil a je zde také pohřben na místním hřbitově v Chořelicích.
Jeho ženou byla Miroslava Ellederová, dcera litovelského sládka, která ho na cestách po světě často doprovázela. V litovelském pivovaru Gustav také trénoval (dnes zde vaří stejnojmenné speciální silné pivo) a bydlel v blízkosti areálu v krásné vilce, která je zde stále k vidění. Jméno siláka Frištenského je tak ve městě připomínáno na mnoha místech dodnes.
Výstava dokumentuje životní příběh Gustava, jeho přátel a rodiny. Věnuje se i současnosti – zápasnickým spolkům, Pivovaru Litovel, soše v životní velikosti před sokolovnou. Jsou zde k vidění originály ocenění a posilovacích zařízení, s nimiž Gustav pravidelně cvičil. Některé z předmětů si mohou návštěvníci dokonce sami vyzkoušet a poměřit tak svoji sílu s Gustavem.
Za přátelský přístup srdečně děkujeme vedoucí muzea, paní Mgr. Zdeňce Frištenské, praneteři slavného bojovníka.
 
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *