TVAROŽNÁ LHOTA – prohlídka Muzea oskoruší

Muzeum oskoruše, foto Vít Hrdoušek

Velmi nás těší, že naší žádosti o zpřístupnění muzea veřejnosti vyhověl pan Mgr. Vít Hrdoušek, popularizátor, propagátor mizejícího stromu oskeruše, organizátor jeho záchrany a rozšíření do krajiny. O tom, jak je tato ovocná dřevina vážená a ctěná svědčí to, že stromu bylo zřízeno vlastní muzeum ve Tvarožné Lhotě.

Jedná se o jedinečný, tradiční  strom této oblasti, který nese odborný název Jeřáb oskeruše (Sorbus domestica) a jeho lahodné plody a léčivé účinky znali už staří Římané. U nás se s ním setkáme právě jen v oblasti Slovácka a jižní Moravy. Oskoruše je snad největší a nejplodnější ovocná dřevina v celé Evropě a v posledních letech se opět vrací k vinohradům a polním cestám. Plody se zpracovávají na ovocný čaj, marmelády, mošty, vyrábí se z nich pálenka oskerušovice a nebo může posloužit i léčivá tinktura z pupenů na křečové žíly. Ale nejjednodušší a také nejzdravější způsob užívání je jíst zralé měkké, krémovité plody čerstvé.
K muzeu patří i naučná Oskorušová  stezka. Na trase stezky jsou mohutné chráněné stromy oskeruší i největší Adamcova oskoruša, která má obvod kmene 460 cm, stáří se odhaduje cca 500 let.
Z Muzea oskoruší neodejdete s prázdnou. Můžete si zde zakoupit produkty z tohoto stromu, suvenýry, ale i stromek samotný, dají vám ochutnat tradiční bylinné čaje našich babiček. Dozvíte se, co je dřínka, moruše, mišpule, jak šmakuje Karpatský verbuň, Vojšická duha nebo Oskorušový sen. Dvakrát ročně se zde pořádá Slavnost oskeruší – Oskorušobraní.

Na záchraně stromu pracuje sdružení INEX SDA Bílé Karpaty soustředěné kolem Mgr. Hrdouška s cílem prosadit téměř zapomenutý významný druh ovocného stromu do povědomí celé Evropy jako symbolický strom Evropské unie. Využít jeho krajinářského, potravinářského, lesnického i lékařského významu pro naši i příští generace v Evropě. V rámci projektu celoevropsky upozornit na mizející lokální dědictví kulturní krajiny venkova, na další místní variety či odrůdy ovocných stromů a keřů a hledat i pro ně hospodářské či krajinářské využití. Stejné úsilí vyvíjí i obec Tvarožná Lhota, která získala nejen za péči o oskeruše a životní prostředí titul Kvetoucí sídlo Evropy .

Informace čerpány z webu Tvarožné Lhoty: text (krácený) a foto Vit Hrdoušek, Tvarožná Lhota

Moravská národní obec

 

Oskeruše Autor: BotBln – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1169219

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *