1420 RADNIC – Morava je věčná

Blíží se svátek slovanských věrozvěstů a na mnoha radnicích již v tomto momentě vlaje moravská vlajka. Představitelé samospráv tak vyhověli výzvě Moravské národní obce a vzdávají poctu moravským tradicím a naší zemi. Letošní již devátý ročník iniciativy Za vyvěšování moravské vlajky vyvrcholí ve státní svátek 5. července, kdy společně oslavíme příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

Slavnou minulost, která ovlivnila vývoj v Evropě, si letos symbolicky vyvěšením moravské vlajky připomene již 1420 obcí a měst, což je bezmála o další stovku více oproti roku 2017. Celkový počet už dosáhl 3/4 všech obcí. Je potřeba však dodat, že vlajka Moravy zavlaje i v mnoha obcích v Čechách a tradičně i na Slovensku. Že zemská hranice není překážkou k symbolickému vyjádření úcty k našim tradicím a historii dokazují poprvé obce na Žďársku, především Malá Losenice, Karlov, Chlumětín, připojily se tak k mnoha dalším českým obcím. Na moravské straně Žďárska se letos nově zúčastní například Blízkov, Krásněves, Moravec, Osová Bítýška, Zubří.
Na Vysočině je pro nás milým překvapením Jihlavsko se svými 16 novými obcemi, a samozřejmostí, se kterou se hlásí k moravským kořenům. Některé jmenovitě – městys Batelov, Jamné, Rančířov, Růžená, Velký Beranov, Vysoké Studnice… „Jaký mám názor? Že na Moravě má být vyvěšována moravská vlajka. My ji máme a na Cyrila a Metoděje vyvěsíme,“  oznámil pan Jaroslav Vrána, starosta Vysokých Studnic.

Část centrální Moravy letos důstojně zastupuje okres Blansko, kde jsme do vlajkové mapky připsali nově 25 radnic na celkových 76, včetně města Blanska. Poprvé se na seznamu objevuje městys Doubravice nad Svitavou, Spešov, Žďárná, Suchý, Knínice.
O severu Moravy jsme informovali v minulém příspěvku, východní Moravu pochopitelně nevynecháme: Kroměřížsko – nově Kvasice, Přílepy, Vítonice, Zdounky, Žalkovice – „Připište si nás, vyvěsíme. Moraváci tady só a vždycky budó,“ vysvětluje s humorem pan Radomír Pala, starosta Žalkovic.
Uherskohradišťsko: Dolní Němčí, Korytná, Ořechov, Sušice…

A ti, co se nepřipojili? „Nezlobte se, máme tady blázinec, bouráme, stavíme, přestavujeme … chceme to pojmout zodpovědně, prostudovat. Zkuste příští rok, ale musíte se ozvat dřív.“ nebo „Rád bych dělal bársco jiného, ale máme tady milión věcí, nezlobte se,“ zaznělo z Bystřice pod Lopeníkem.

Na základě našich rozhovorů se nabízí jednoduché obecné shrnutí: představitelé samospráv (až na výjimky, které jsou vždy a všude) mají Moravu v úctě, jsou moravskými patrioty. Většina z nich to na Cyrila a Metoděje potvrdí vyvěšením vlajky Moravy, jenom někteří z nich to neudělají. Všichni ale vědí, že Morava je země našich otců a cítí sounáležitost k rodné zemi. Přestože minulý režim zničil po mnoho století fungující moravskou zemskou autonomii a vymazal Moravu z mapy, nedokázal v lidech potlačit přirozenou vazbu k Moravě, úctu k tradicím a svébytné kultuře. Posíláme tuto zprávu jako naději všem, kteří doufají v budoucnost Moravy.

Lenka Holaňová

 

1. místopředsedkyně Moravské národní obce

 

E-mail:holanova@zamoravu.eu

 

Mobil: 604 527 832

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *