Předání ceny Osobnost Moravy 2017 JIŘÍMU PAVLICOVI

Jiří Pavlica – vítěz ankety Osobnost Moravy 2017

Vítězem ankety OSOBNOST MORAVY za rok 2017 se stal pan Jiří Pavlica, hudebník, primáš a umělecký vedoucí souboru Hradišťan.
Díky jednateli ankety panu Stanislavu Blažkovi se podařilo dojednat termín a místo předání hlavní ceny. Stalo se v Uherském Hradišti při tradičních Slavnostech vína a otevřených památek v neděli 9. září 2018 při koncertě cimbálové muziky Hradišťan v kostele Zvěstování Panny Marie. Dávno před začátkem koncertu se tvořila dlouhá fronta před vstupem do kostela, ten byl pak zaplněný do posledního místečka, lidé stáli i v uličkách až do nejtěsnější blízkosti muzikantů z Hradišťanu. Jak Jiří Pavlica posléze řekl, není to vlastně žádný koncert, ale přátelské setkání známých v krajině svého domova.

Hudbu, která zazněla, jistě není třeba představovat, troufáme si předpokládat, že ji zná celá kulturní veřejnost nejen tuzemská. Vyslechli jsme úchvatné písně s moravskými kořeny, nechyběla ani staroslověnština a v závěru, když se připojily kostelní varhany a zaplnily celý prostor, se mnozí stěží bránili síle tohoto okamžiku. Celý koncert byl jedinečný a emotivně bohatý zážitek.

Po druhé písni vystoupil starosta Uherského Hradiště pan Ing. Stanislav Blaha s krátkým proslovem s lítostí, že cenu města Uherského Hradiště panu Pavlicovi přiznat nemůže, neboť ji už má a vyzval nás, zástupce Moravské národní obce ke slavnostnímu aktu předání ceny.

„Vážený pane Pavlico, stojím na tomto místě jako zástupkyně Moravské národní obce, spolku, jehož posláním je připomínat Moravu, její tradice, kulturu a historii. Jednou z našich aktivit je anketa Osobnost Moravy, do níž jste byl nominován veřejností a s nejvyšším počtem hlasů jste se stal jejím vítězem, osobností Moravy pro rok 2017. Cenu, stylizovanou moravskou orlici vám nyní předá koordinátor ankety, pan Petr Konečný,“ řekla Lenka Holaňová.

Následovalo předání ceny včetně pamětního listu a kytice, gratulace, zapózování pro fotografy a nadšený potlesk přítomného publika. Podařilo se nám udělat několik snímků, i když nepříliš dobré kvality, přesto z nich lze cítit skvělou a velmi příjemnou atmosféru.

Blahopřejeme panu Jiřímu Pavlicovi, osobnosti Moravy 2017.

Moravská národní obec

Slovácký deník o předání ceny Jiřímu Pavlicovi

Autor modelu je umělecký řezbář Valtr Baxa z Doubravníka
Bronzový odlitek je dílo Ing. Lubora Kožďála z Lanžhota
Hovoří starosta Uherského Hradiště pan Ing. Stanislav Blaha
Jiří Pavlica a starosta Uherského Hradiště Ing. Stanislav Blaha
Zástupci MNO předávají cenu
Zástupci MNO předávají cenu
Zástupci MNO předávají cenu
Zástupci MNO předávají cenu – Petr Konečný
Zástupci MNO předávají cenu
Zástupci MNO předávají cenu – Lenka Holaňová
Poděkování
Koncert pokračuje
Osobnost Moravy 2017 – Jiří Pavlica
Alice Holubová
Osobnost Moravy 2017 – Jiří Pavlica

 

Autor modelu je umělecký řezbář Valtr Baxa z Doubravníka
Bronzový odlitek je dílo Ing. Lubora Kožďála z Lanžhota







Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *