OLOMOUC – Krátké zhodnocení 6. ročníku Moravského dne

V sobotu 1. června 2019 se v překrásném historickém centru města Olomouce, na Horním náměstí, konala jedna z hlavních akcí Moravské národní obce (dále jen MNO) slavnost Moravský den. Letošní ročník tohoto festivalu moravské kultury a historie se díky vstřícnosti Magistrátu statutárního města Olomouce stal součástí programu Svátků města Olomouce. Díky skvělé spolupráci s vedoucím oddělení kultury, panem Radimem Schubertem, jsme letos pro uskutečnění bohatého kulturního programu mohli využít velkého pódia, profesionálního ozvučení a dalšího zázemí.
Záštitu nad letošním Moravským dnem převzal hejtman Olomouckého kraje, pan Ladislav Okleštěk, kterého v samotném dějišti slavnostního programu zastoupil vzácný host, pan náměstek hejtmana Mgr. Dalibor Horák, který ve svém vystoupení mimo jiné vyzvedl již dlouholetou úspěšnou spolupráci s našim spolkem a nastínil naději na obnovu osvědčeného zemského zřízení. Dle slov pana Horáka se v odborných kruzích jasně hovoří o vhodnosti tohoto tradičního modelu decentralizace pro Českou republiku. Stojí za připomenutí, že pan Mgr. Dalibor Horák je bývalým starostou města Uničova a díky svým hlubokým znalostem historie a vstřícnosti se výrazně zasloužil o vyvěšování moravské vlajky ve významné moravské dny na uničovské radnici. Zajímavým způsobem následně představil naši pořadatelskou organizaci a především její činnost a vize do budoucnosti předseda MNO, pan Ing. Jaroslav Krábek. Celý projev můžete zhlédnout na přiloženém videu, které natočila členka MNO Uničovsko, paní Mgr. Daniela Blažková a pěkně zpracoval předseda MNO Křtinsko, pan Antonín Ševčík.

Ozdobou pódia byly po celou dobu dopoledního programu naše již tradiční vlajkonošky Nikola Malčíková a Nikola Dedková. Role moderátora se opět velmi úspěšně ujal předseda MS MNO Sever, pan PhDr. Tomáš Skoumal. Moderování hlavního bodu programu, kterým bylo předávání ocenění významným Moravanům za nominaci a vítězství v anketě „Osobnost Moravy“, se velmi dobře zhostil předseda MNO Brno, pan Petr Konečný. Naše pozvání na Moravský den přijali olomoucký rodák a skvělý fotograf, pan GUSTAV AULEHLA, šéfredaktor Horáckých novin, pan PETR CHŇOUPEK, úspěšný novinář, fotograf, autor dramatických a písňových textů, spisovatel, vedoucí slovesné redakce Českého rozhlasu Olomouc a rozhlasový dokumentarista, pan MIROSLAV KOBZA, restaurátor, zakladatel a ředitel Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem, pan VÁCLAV OBR a skvělý botanik, znalec přírody, odborník na úpravu okrasných ploch a zahrad, zakladatel arboreta Makču Pikču Paseka, pan Ing. RADIM SLABÝ. Všechny přítomné osobnosti obdržely z rukou 1. místopředsedkyně MNO, paní Lenky Holaňové, v upomínku na svoji nominaci pamětní list a květiny v zemských barvách Moravy. Vítěz ankety a Osobnost Moravy 2018, pan Ing. Radim Slabý, následně z rukou pana předsedy Ing. Jaroslava Krábka převzal, za zvuku slavnostní znělky, hlavní cenu, kterou je bronzová plastika stylizované moravské orlice. Pro mne bylo velkou ctí, že jsem se mohl tohoto slavnostního aktu také účastnit.
O kulturní program Moravského dne se zasloužil skvělý zpěvák a harmonikář z Prostějova, pan Karel Kekeši, který hned v úvodu dodal našemu shromáždění slavnostní atmosféru, když v jeho podání zazněla píseň „Moravo, Moravo“, kterou mnozí patrioti považují za moravskou hymnu. Také letos nás svým vystoupením potěšily děti z Litovelského FS Hanáčci, pod vedením své umělecké vedoucí, paní Pavly Bezové. Oživením kulturního programu Moravského dne pak byla tři pásma krátkých vystoupení děvčat z Baletní Školy Olomouc. Uměleckou vedoucí mladých baletek je dlouholetá bývalá sólistka baletu Moravského divadla Olomouc, paní MgA. Irina Popova.

Nás organizátory velmi potěšil zájem médií o naši tradiční slavnost. V posledním čísle internetového žurnálu Furtovník je osobitým způsobem, v hanáckém jazyku, popsán průběh naší letošní slavnosti.
Součástí tohoto příspěvku je také pěkná fotogalerie, která dokládá celý slavnostní program.
O Moravský den projevil zájem také ČR Olomouc. Rozhovor věnovaný Moravskému dnu paní redaktorce poskytla například vedoucí vystupujícího souboru Hanáčci, paní Pavla Bezová.
Velmi kladně byla hodnocena závěrečná vlastivědná vycházka po pamětihodnostech barokní perly Moravy, města Olomouce. Skvělým průvodcem nám byl přední člen MNO, pan Bc. Jaroslav Svozil. Na mnohé detaily naší historie nás pak upozornil také pan předseda Ing. Jaroslav Krábek.

Závěrem bych rád poděkoval všem svým kolegyním a kolegům, kteří se podíleli na úspěšném zvládnutí organizace Moravského dne. Mé velké uznání patří především předsedkyni MNO Olomoucko, paní Martině Dudkové, a mé ženě Daniele která prokázala značnou dávku obětavosti a byla mi vždy oporou. Poděkování patří také všem moravským patriotkám a patriotům, kteří slavnost Moravský den podpořili svojí účastí.

Za organizační tým Moravského dne
Stanislav Blažek
Svolavatel a hl. pořadatel Moravského dne

Fotogalerie (otevřít v rajčeti):

https://zamoravu.rajce.idnes.cz/Moravsky_den_Olomouc_2019/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *