NOMINACE NA OSOBNOST MORAVY 2020 – OTMAR OLIVA

Otmar Oliva
Otmar Oliva, zdroj fotografie: Slovácký deník

Vážení přátelé, Moravanky a Moravané, příznivci Moravy, končí se první, nominační fáze ankety „Osobnost Moravy“ a my členové koordinačního týmu si dovolujeme vám představit poslední letos nominovanou osobnost. Touto osobností je uznávaný akademický sochař, pan Otmar Oliva.

Tento rodák z Olomouce se narodil 19. února 1952. Nejprve vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti a následně pražskou Akademii výtvarných umění. Dále, v roce 1978, také absolvoval studijní pobyt v Řecku. Následně roku 1970 navázal spolupráci s akademickým malířem Vladislavem Vaculkou. Akademický sochař, pan Otmar Oliva byl komunistickým režimem nucen přerušit svoji uměleckou kariéru, když díky své statečnosti a odhodlanosti byl v roce 1979 zatčen a vězněn za propagaci a šíření dokumentů Charty 77.

Po svém propuštění v roce 1981 se oženil a na trvalo usadil na Velehradě. Zde se mu podařilo vybudovat ateliér a později také kovoliteckou dílnu. Pan Oliva se podílel na založení samizdatového nakladatelství Refugium Velehrad. Úspěšná byla také jeho spolupráce se zvonařskou dílnou Ditrichových v Brodku u Přerova. Díky své návštěvě Říma v roce 1993 se tomuto moravskému umělci otevřela možnost tvorby pro samotný Vatikán. Jeho nejvýznamnějším dílem je výzdoba kaple Jana Pavla II. Redemptoris Mater. Součástí tohoto unikátního díla je také papežský trůn. Pan Oliva se také úspěšně ujal čestného úkolu vytvoření medaile k významnému 20. výročí pontifikátu papeže Jana Pavla II.

V současné době se pan Otmar Oliva specializuje na tvorbu liturgických předmětů a úpravu chrámových prostor. Je obdivovatelem nejvyšších a dle jeho slov také nejkrásnějších moravskoslezských hor Jeseníků a propagátorem obnovy tradičního poutního místa na Vřesové studánce, která se nachází na jižním úbočí Červené hory, tedy na hlavním hřebenu ve výšce 1290 m n. m.

Přátelé, podívejte se na krátký film z dokumentu „Pramen živé vody“ o zrození kašny u kaple Sv. Jana Sarkandera v Olomouci, kde na místě umučení tohoto světce zázračně vytryskl pramen:

reportáž:       Pramen živé vody
fotogalerie: Liturgická plastika

Závěrem chceme dodat, že akademický sochař, pan Otmar Oliva, si zaslouží naši úctu za svoji dlouholetou uměleckou tvůrčí činnost a také za souhlas se svojí nominací v této internetové anketě. Přejeme tomuto moravskému umělci mnoho dalších úspěchů.

Za organizační tým iniciativy „Osobnost Moravy“

Stanislav Blažek
kontaktní osoba a jednatel iniciativy

Jedna odpověď na “NOMINACE NA OSOBNOST MORAVY 2020 – OTMAR OLIVA”

  1. Verim, ze nejvic si zaslouzi oceneni osobnost Moravy, ti kteri pro navrat Moravy jako samospravne zeme a jeji existence ve smyslu prava, neco aktivne delaji. Tedy ti kteri za tuto cinnost riskuji i soudni stihani cechistickeho rezimu. Statecni hosi kteri prelepuji t.zv. maly statni znak,na Morave nanejvys nevitaneho vetrelce ceskeho lva, moravskou orlici. Taky ti nebojanci hosi kteri vyznacili hranice korunnich zemi Moravy a Cech na silnici. Doufam, ze toto bude vzato v uvahu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *