POCHOD K PRAMENU MORAVY – fotoreportáž z 31. ročníku

Za krásného slunečného počasí se u pramene naší nejmilejší řeky Moravy sešlo v průběhu celého dopoledne několik stovek Moravanek a Moravanů. Je symbolické, že řeka protékající celou naší zemí od severu po jih dala naší vlasti, otčině, své libozvučné jméno „Morava“. Žluto-červené moravské vlajky bylo vidět doslova všude a to nejen u samotného pramene, ale také na vrcholu Králického Sněžníku. Zde se protíná hranice tří zemí a to Moravy, Čech a Slezska (Kladska), Proto je přirozené, že zde kromě moravských nářečních prvků bylo občas slyšet také tradiční mluva Slezanů a zpěvná řeč Čechů. Momentálně se na polské straně tohoto překrásného dominantního vrcholu buduje mnoho let plánovaná rozhledna. Zatím je zde vidět pouze obrovská jáma pro základy této stavby.

Během setkání jsme jako správní vlastenci ochutnali křišťálově čistou vodu z pramene Moravy. Nemohlo chybět ani společné fotografování a přátelské debaty věnované především otázkám spojených s naší zemí. Mezi přítomnými patrioty jsme propagovali také letošní anketu „Osobnost Moravy“ a připravované akce, které náš spolek Moravská národní obec v nejbližší době připravuje. O tom, jak skvělá byla atmosféra setkání, se můžete přesvědčit z přiložených fotografií.

Velké poděkování patří všem pořadatelům i účastníkům výstupu a setkání. Pro mě je velkou ctí, že se na organizaci této jedné z největších promoravských akcí výrazně podílí také náš spolek Moravská národní obec. V této souvislosti patří velké poděkování našim aktivním členům a to předsedovi místního sdružení MNO Sever, panu PhDr. Tomáši Skoumalovi a panu Josefu Zapletalovi.

Za Moravu!

Stanislav Blažek
předseda OS MNO Haná

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *