Nová učebnice vznikla bez dotací a podpory politiků

Jen díky veřejné sbírce, do které přispěly stovky jednotlivců a firem, včetně několika moravských obcí, vznikla nová učebnice dějin Moravy. Sbírku organizovala Moravská národní obec, která je nejvíce známá díky její akci vyvěšování moravských vlajek na radnicích. Publikace je určena pro žáky druhého stupně základních škol a pro středoškolské studenty, ale jistě upoutá pozornost i širšího okruhu zájemců o historii Moravy.

Sbírka a veškerá práce na nové učebnici trvaly přibližně tři roky. Vedle sepisování didaktického textu velkou část úsilí zabralo zpracování bohatého vizuálního materiálu, díky kterému budou v učebnici k nahlédnutí doposud nepublikované fotografie historických předmětů. Hlavním autorem se stal zkušený učitel dějepisu a zástupce ředitele brněnského gymnázia Akademia, Ondřej Hýsek. Podle něj ale na knize ve svém volném čase pracovaly desítky lidí a každý z nich je vlastně spoluautorem knihy. Hlavním recenzentem knihy se stal historik Jiří Kacetl.

První svazek učebnice s názvem „Moravské dějiny do roku 1860“ podává přehled zemské minulosti od pravěku do roku 1860. Věnuje se i širším středoevropským souvislostem, prostor dostávají kromě politického vývoje také dějiny umění, víry a myšlení obecně. Celou knihou se nese snaha odmytizovat naše dějiny a opřít se o nejčerstvější poznatky historické vědy. První kusy učebnice o 160 stranách byly vydány koncem letošního ledna. Celkový náklad bude 4000 kusů a publikace následně zamíří do škol i mezi jednotlivce.

Sbírka ale nekončí, právě naopak bude sloužit pro financování vydání druhého svazku moravských dějin, který bude věnován modernímu období od roku 1860 a následně i dalším učebním pomůckám a osvětovým materiálům o Moravě.

Z rozhovoru s autorem na ZPRAVYZMORAVY.CZ vypsal a doplnil Jiří Máca

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *