HRANICE – prohlídka Muzea a galerie

Hranice. Někteří si možná město spojí s blízkostí nejhlubší zatopené propasti na světě. Podle pověsti prý do propasti skočil na koni velkomoravský vládce Mojmír II., aby totéž v noční temnotě udělali jeho pronásledovatelé z řad zrádných velmožů, ohrožujících Moravu. Jiným

město splývá se slavnými jmény, Arminem Delongem, Jiřím Brdečkou či Daliborem Jandou a mnoha dalšími osobnostmi, které se tu narodily, žily, na něž je město pyšné. I o tom jsou vybrané sbírky Muzea a galerie v Hranicích.  My Moravané vnímáme Hranice jako město moravského buditele Josefa Heřmana Agapita Gallaše, jehož obsáhlé dílo v jazyce moravském, s jeho největší básnickou sbírkou Múza moravská patří dodnes ke stěžejním literárním dílům na Moravě.

Muzeum bylo slavnostně otevřeno 5. července 1905 v jedné místnosti školní budovy na dnešním Školním náměstí. Od té doby se mnoho změnilo. Muzeum vystavuje své sbírky v několika městských objektech – na Staré radnici s výstupem na radniční věž a expozicí truhel, bývalá synagoga je využívána k výstavám výtvarného umění, a na hranickém zámku, kde je kromě jiného umístěn model města.

V současné době spravuje hranické muzeum zhruba 30 tisíc sbírkových předmětů z oboru archeologie, etnografie, mineralogie, zoologie. Podsbírka militárií čítá 300 kusů chladných zbraní, v numizmatické sbírce je přes 8 tisíc mincí, bankovek, ty nejstarší jsou z období 5. století před naším letopočtem, nechybí ani platidla z prvních čtyř století našeho letopočtu. Gallašova historická knihovna obsahuje zhruba 1500 knih z období od 16. do 19. století.

Zavítejte 5. července do muzea a galerie města Hranice.

Všechny fotografie: Muzeum a galerie Hranice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *