Den za Moravu 2023 – reportáž

MORAVA, BRNO (16. září 2023) – 18. ročník slavnosti DEN ZA MORAVU – Dnes jsme se účastnili tohoto festivalu moravské kultury a historie, který každoročně pořádá náš spolek Moravská národní obec (dále jen MNO). Byla to krásná oslava země Moravy a moravanství.

Vše začalo v kostele sv. Tomáše, kde jsme uctili památku římského krále a moravského markraběte Jošta Moravského z moravské větve dynastie Lucemburků. Pan předseda MNO, Ing. Jaroslav Krábek, 1. místopředsedkyně, paní Lenka Holaňová a místopředseda Ing. Vojtěch Říha položili kytici v žluto-červených barvách Moravy na hrob tohoto významného panovníka počátku 15. století, který vládl celé říši z brněnského hradu Špilberka.

Z kůru kostela zazněly slavnostní písně nás Moravanů „Moravo, Moravo“ a „Jsem Moravan“ v podání souboru Hútek z Bánova. Následovala krátká řečnická vystoupení pana faráře Mons. Jana Mráze, brněnského rodáka žijícího ve Vídni, herce, režiséra, dramaturga a překladatele, pana Mgr. Ludvíka Kavína a místostarosty obce Bezměrov, předsedy spolku Bezměrováci, etnologa, pana Milana Zahradníka.

Před kostelem na Moravském náměstí dělostřelci z historické jednotky Prvního pěšího pluku Kaiser vypálili na podporu Moravy tři ohlušující rány z kanónu. Následoval tradiční slavnostní průvod Moravanů historickým středem města s krátkými zastávkami vyplněnými ukázkami moravské lidové kultury v podání přítomných souborů. Tento pochod byl ukončen asi v 11:00 hodin na náměstí Svobody, kde bylo připraveno příjemné posezení a ozvučené pódium.

Vystupovaly zde soubory z moravských národopisných regionů Valašska, Hané a Slovácka. Konkrétně soubory Klobučan, Hútek a Kohútek z Bánova, Líšňáček a Bezměrováček. Na pódiu jsme rovněž přivítali tradiční Mährische Singgruppe Brünn (Moravský pěvecký sbor) pod vedením paní Barbary Breindl.

Jedním z nejslavnostnějších vyvrcholení celé slavnosti bylo ocenění vítězů loňské ankety OSOBNOST MORAVY 2022. Nejprve jsme minutou ticha uctili památku velké osobnosti moravské kultury, zpěváka, muzikanta, textaře, kameramana a režiséra, pana Pavla Nováka, který bohužel během průběhu loňské ankety navždy odešel do hudebního nebe. Nádhernou skleněnou trofej za třetí místo převzal bývalý ředitel Národního divadla v Brně, pan Ludvík Kavín, který nám pořadatelům věnoval pěknou knihu „Rozbité obrazy“ s podtitulem „Nesentimentální cesta po Moravě a Čechách“ autorky Ilse Tielsch, kterou pan Kavín sám přeložil z německého jazyka. Je třeba dodat, že tato úspěšná „rakouská“ spisovatelka se narodila v moravských Hustopečích. Cenu za druhé místo převzal velký moravský patriot, etnolog a pracovník Městského kulturního střediska v Kojetíně, pan Milan Zahradník, který doprovázel vystupující děti ze souboru Bezměrováček nejen jako vedoucí zájezdu do Brna, ale také coby skvělý hudební doprovod na harmoniku. Na závěr si na malé pódium přišel pro unikátní skleněnou trofej amatérský meteorolog, fotograf a správce oblíbených stránek Počasí online Morava, pan Michal Viktorýn, tedy OSOBNOST MORAVY pro rok 2022. Všechny osobnosti zároveň z rukou paní Lenky Holaňové a Ing. Vojtěcha Říhy převzaly v upomínku také pamětní listy a drobné dary v podobě moravské vlajky a knihy „Moravské dějiny do roku 1860“, kterou prostřednictvím sbírky moravských vlastenců vydal náš spolek. Všechny osobnosti byly zároveň odměněny bouřlivým potleskem přítomných účastníků, Moravanek a Moravanů. Pro mě bylo velkou ctí, že jsem opět dostal možnost celý tento slavnostní akt moderovat.

Závěrečné vystoupení patřilo také letos panu předsedovi MNO. Pan Ing. Jaroslav Krábek přednesl slova, která podnítila přítomné k zamyšlení o neadekvátním postavení země Moravy a nás Moravanů ve společném státě s Čechy. Zároveň za náš spolek poděkoval všem vystupujícím a účastníkům Dne za Moravu.

Skvělým moderátorem celého slavnostního programu byl opět pan Luděk Savana Urbánek, který už v roce 2019 taktéž právem převzal cenu pro Osobnost Moravy. Má velká úcta patří všem přátelům, kteří se jakýmkoliv způsobem podíleli na úspěchu celé akce. Zvláštní uznání pak zaslouží přední člen MNO, pan Jan Procházka, který již několik let zajišťuje velmi složitou a náročnou organizační stránku celé slavnosti. Ozdobou slavnostního průvodu pak byli Moravští rytíři a především naše milé vlajkonošky Nikola Mokrošová a Nikola Malčiková. Vážím si všech patriotek a patriotů, kteří neváhali a přijeli do moravské metropole podpořit, třeba až z úplného severu Moravy, stejně jako náš věrný člen Daniel Bača, tuto oslavu naší milované země s libozvučným jménem „Morava“. Tož tak. Přátelé, děkuji za podporu činnosti Moravské národní obce, z. s.

S úctou Stanislav Blažek

Moravská národní obec

Videogalerie

Daniela a Stanislav Blažkovi, Lenka Holaňová

První pěší pluk Kaiser – výstřel z kanónu

Slavnostní průvod městem

Slavnostní průvod Brnem

Brno – Den za Moravu 2023 – slavnostní průvod městem – ukázka moravské lidové kultury

Brno – Den za Moravu 2023 – slavnostní průvod městem

Brno – Den za Moravu 2023 – Krásná moravská kultura – Kohútek z Bánova

Brno – Den za Moravu 2023 – Krásná moravská kultura

Brno – Den za Moravu 2023 – Krásná moravská kultura – Bezměrováček

Den za Moravu 2023 a Kohútek z Bánova

Den za Moravu 2023 – Kohútek Bánov

Den za Moravu 2023 – skvělý Klobučan

Den za Moravu 2023 – bánovský Kohútek

Den za Moravu 2023 – Kohútek z Bánova

Den za Moravu 2023 – Klobučan z Valašských Klobouk

Fotogalerie

Foto Daniela a Stanislav Blažkovi:

Foto Oldřich Arnošt Fischer:

Foto Jana a Jan Procházkovi:

Jedna odpověď na “Den za Moravu 2023 – reportáž”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *