Nabídka DVD Moravské letopisy

Moravské letopisyStarosta Břeclavi Dymo Piškula: Akce moravská vlajka byla úspěšná, důležité je nyní nepolevit. Pomoci mohou i Moravské letopisy.
 

Za úspěšný považuje nedávný první ročník Za vyvěšování moravské vlajky na radnicích starosta Břeclavi ing. Dymo Piškula. Moravskou červenožlutou zástavu s orlicí vyvěsilo 5. července na den duchovních patronů Moravy sv. Cyrila a Metoděje 73 radnic a Jihomoravský kraj. Břeclav tuto akci Moravské národní obce (MNO) aktivně podpořila. Vyzvala radnice, aby se do ní zapojily.

„Ukázalo se, že lidé mají o Moravu zájem. Důležité nyní je nepolevit, aby byl druhý ročník akce ještě úspěšnější. Za velmi pozitivní považuji, že se k akci velmi aktivně připojil také jihomoravský hejtman Michal Hašek,“ zdůraznil Piškula. Je přesvědčený, že se postavení Moravy bude postupně zlepšovat. Kromě vyvěšování moravské vlajky k tomu lze podle něj pomoci i tím, že se zvýší znalosti obyvatel Moravy o její historii. Napomoci k tomu má film Moravské letopisy, který měl před časem premiéru na akci Moravské dny v Břeclavi. Jedná se o hraný dokument dlouhý 108 minut, který v obrazech ukazuje stěžejní historické okamžiky spojené s dějinami Moravy.

„Snímek je pojat tak, aby nebyl divácky náročný, pobavil a poučil. Především by měl být atraktivní pro školáky a studenty. Pokud je naučíme znát naše dějiny, budou Moravu více milovat,“ zdůraznil Piškula, který je tvůrcem scénáře Moravských letopisů. Film vznikl podle stejnojmenné knihy Lubomíra E. Havlíka. Břeclavský starosta věnoval šest DVD s filmem do fotosoutěže MNO. Darem jej dostanou vylosovaní z několika desítek příznivců Moravy, kteří moravské vlajky na radnicích fotili a své snímky pak pro radost ostatních vyvěsili na sociální síti Faceboook.

V současné době se jedná o tom, že by se na některém z příštích setkání členů a příznivců MNO v Brně konala prezentace filmu Moravské letopisy spojená s jeho projekcí a následnou diskusí s jeho tvůrci. Zájemci si mohou DVD Moravské letopisy objednat již nyní na e-mailu dymo.piskula@quick.cz

 

DVD „Moravské letopisy“ Booklet

 
Cena: 199 Kč (s 20 % DPH)
Scénář: Ing. Dymo Piškula
Kamera, střih: Petr Uher
Produkce, zvuk: Viktor Lender
Komentář: PhDr. Karel Křivánek
 
Délka: 108 min
Formát: DVD 16:9
Žánr: dokument
 
Vydáno v roce 2010

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *