132 RADNIC – opět se zapojil Jihomoravský kraj

K 3. červnu 2011 se k výzvě MNO připojilo již 132 moravských radnic a další jsou v jednání. V roce 2010 bylo radnic 73. Moravská vlajka zavlaje dne 5. července opět na sídle Jihomoravského kraje v Brně. Hejtman Michal Hašek k nepolitické iniciativě uvedl: „Samozřejmě, že opět jako hrdý jihomoravský hejtman a patriot na historické budově krajského úřadu vyvěsím moravskou vlajku.“
Dále se připojuje město Tišnov — brána Vysočiny, město Dolní Kounice, známé především působivou zříceninou gotického kláštera Rosa Coeli — nejstarší šlechtické fundace na Moravě (1181). Přidávají se také Těšany, proslavené dramatem bratří Mrštíků — Maryša.

 
     Moravskou zemskou vlajku vyvěsí i město Kunštát, kde žil básník a dramatik Ludvík Kundera. Totéž učiní i město Pohořelice, proslavené Pohořelickým kaprem, nebo obec Lednice, kde nelze minout překrásný zámek a Lednicko-valtický areál (UNESCO). Připojuje se také město Zábřeh, rodiště známého cestovatele a dobrodruha Eskymo Welzla, město Holešov, kde žil a pracoval František Sušil, sběratel Moravských národních písní. V obci Lípa (okres Zlín) budou moravskou vlajku vyvěšovat celoročně. Stranou nezůstávají ani městské části Brna. K Líšni, Útěchovu a Kníničkám se nově přidávají Židenice, Medlánky a Brno-Sever. Zprávy o vlajkové iniciativě proběhly také v médiích.
 
• Martin ŠIMÁK: Moravských vlajek na radnicích přibývá, In: Parlamentní listy, 25. května 2011
• Miroslav HOMOLA: Více než sto radnic vyvěsí moravskou vlajku, In: Právo / Moderní Brno, 27. května 2011
 
     V případě, že i Vaše radnice vyvěsí moravskou vlajku, kontaktujte prosím Vladimíra Novotného, místopředsedu MNO a koordinátora vlajkové iniciativy.
 

V obci Lípa (okres Zlín) vlaje moravská vlajka celoročně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *