OLOMOUC – Minireportáž ze setkání MNO Haná

V sobotu 6. srpna 2011 se uskutečnilo další setkání členů a příznivců Místního sdružení MNO Haná. Sraz jsme si tentokrát dali u hlavního vlakového nádraží v Olomouci, odkud nás po deváté hodině autobus městské dopravy zavezl na Svatý Kopeček. Rozhodli jsme se navštívit ZOO a orla stepního, kterého sdružení Haná sponzoruje. Nebe bylo sice zamračené a spadlo i pár kapek, ale mezi námi byla výborná nálada. Velmi nás potěšilo, že na setkání přijeli také Blanka Formánková a Ondřej Mlejnek, což jsou naši přátelé až z Brna.
 

 

V pohodovém tempu jsme se vydali kolem pavilonu opic, medvědů malajských a žiraf až k bufetu u rozhledny. Zde se konala krátká porada věnovaná připravované konferenci, která má být úvodem do 3. ročníku iniciativy „Za vyvěšování moravské zemské vlajky“. Proběhlo také slavnostní předání trička s logem MNO, které z mých rukou dostal jeden z nejaktivnějších členů našeho Místního sdružení – Vojtěch Svoboda.
Většina Moravanů se také rozhodla zdolat zdejší rozhlednu na Orlím vrchu. Po 128 schodech jsme vystoupali na 29,3 m vysokou vyhlídkovou plošinu. Zde se nám i přes ne právě ideální počasí otevřel nádherný výhled na Baziliku Navštívení Panny Marie, na metropoli Hané – město Olomouc, a také na rozlehlou rovinu Hané. Po tomto namáhavém výstupu jsme se vydali opět pohodovým tempem kolem výběhu nejrůznějších zvířat: koz nebo jelenů sika. Poté kolem pavilonů menších kočkovitých šelem, surikat, mangust liščích, až jsme dorazili k voliéře s našimi orly stepními. Bylo to velmi příjemné setkání. Impozantní dravec na první pohled budí respekt. Samozřejmě jsme se všichni u těchto našich orlů vyfotili a to „aj s moravskó fangló“. Následovala prohlídka mnoha výběhů, pavilonů a klecí s nejrůznějšími živočišnými druhy za všech kontinentů. Našim orlům se ovšem žádné jiné zvíře nemůže vyrovnat. Orel aneb „orlice“, je symbolem naší vlasti. (Heraldický „orel“ je totiž dvouhlavý).
Myslím, že náš výlet do říše zvířat na Svatém Kopečku se opravdu vydařil. Všichni účastníci si z tohoto setkání odnesli silný zážitek. Vzhledem k tomu, že jsme se stali adoptivními rodiči nádherných a majestátních orlů, je jasné, že naše návštěva ZOO nebyla poslední. Mohu vyjádřit přesvědčení, že i v příštích letech se naše sdružení – MNO Haná, bude dál, dle svých možností, finančně podílet na podpoře chovu těchto nádherných ptáků.


 

Stanislav Blažek

 

předseda MNO Haná

 
 
 

Stanislav Blažek předává tričko MNO Vojtěchu Svobodovi

 
Členové Místního sdružení MNO Haná. Vpravo Ondřej Mlejnek z Výkonného vedení MNO a Blanka Formánková.

 
Vojtěch Svoboda se sponzorskou tabulí MNO

 
Orel stepní

Další fotografie budou zveřejněny později.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *