BLUDOV – Minireportáž z návštěvy žerotínské hrobky

Dne 11. září 2011 se členové a příznivci MS MNO Haná a MNO Sever sešli v obci Bludov na Šumpersku. Bludov je známý nejen díky lázním a zámku, ale také farním kostelem sv. Jiří s přilehlou hrobkou jednoho z nejvýznamnějších šlechtických rodů – Žerotínů. Využili jsme pozvání rodiny Mornstein–Zierotin v rámci Dnu otevřených dveří a od 14.00 do 17.00 hodin jsme si prohlédli místo posledního odpočinku mnoha generací tohoto starobylého rodu. Páni ze Žerotína svůj původ odvozovali od Bluda I., zakladatele dědiny Bludov. Po několikanásobných převozech zde spočinuly i ostatky jedné z nejvýznamnějších osobností Moravy – Karla staršího ze Žerotína (1564-1636), ochránce moravských zemských svobod.

 

Karel st. ze Žerotína byl významný moravský politik a představitel stavovské opozice. Mezi lety 1608–1614 zastával úřad moravského zemského hejtmana. „Léta jeho hejtmanství přinesla Moravě řadu pozitiv: pravidelně zasedal zemský sněm a soud (sám jim předsedal, navíc mu byl svěřen úřad direktora zemských financí), zdokonalil se vojenský obranný systém, na výkonu zemských a stavovských úřadů se podíleli katolíci i evangelíci, tolerance a snášenlivost byla jeho politickým krédem.“ (František Čapka, Dějiny Moravy v datech).
Od 17.00 hodin proběhla na bludovském zámku přednáška Mgr. Drahomíra Polácha nazvaná Čarodějnické procesy. Od 19.00 do 21.00 hodin se potom uskutečnila volná prohlídka zámeckých prostor. Pokud se tato akce bude konat i příští rok, rádi se jí opět zúčastníme a doufám, že ve větším počtu.

Stanislav Blažek

 

předseda MNO Haná


 
FOTOGALERIE
 





Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *