RAJHRAD – Výstava „Morava vypráví… aneb Moravské mýty, pověsti a pohádky“

Pohádkové putování Moravou – knížky lidového čtení na Moravě, pověsti, legendy i pohádky a jejich sběratelé a vypravěči. Kde sídlí král moravských vodníků, proč v komíně kvílí Meluzína a kde jsou na Moravě ukryty poklady – nejen to se dozvědí malí i velcí návštěvníci na nové výstavě Památníku písemnictví na Moravě, která se koná ve dnech od 8. září 2011 do 1. ledna 2012. VERNISÁŽ:

Středa 7. září 2011 v 17.00 hodin.

RAJHRAD, Památník písemnictví na Moravě, prostory benediktinského kláštera.

 

Knížky lidového čtení, pohádky, pověsti, jejich hrdinové i místa, k nimž se jednotlivá vyprávění vázala, se představí v textech, ilustracích a dokumentech. Přestože pohádková vyprávění byla původně určena dospělým, jsou dnes součástí především dětského světa. Právě pro děti jsou připraveny hry a úkoly plné pohádkových bytostí.
Úvodní část výstavy je věnována nejznámějším příběhům knížek lidového čtení, které se postupně staly součástí folkloru, nejen moravského. Představí např. literární i historické kořeny pověsti o Meluzíně nebo pohádky o Popelce a jejich „druhý život“ v lidovém vyprávění, odkud se do literatury vrátily díky činnosti sběratelů. Na knížky lidového čtení navázali moravští obrozenci, jejichž hlavní snahou bylo zachytit moravské lidové pohádky a pověsti. Matěj Mikšíček, Beneš Method Kulda nebo Františka Stránecká byli mezi prvními, které následovala řada dalších sběratelů, včetně etnografů. Jejich rukopisy, fotografie, díla a také ilustrace výtvarníků Josefa Kremláčka, Aloise Mikulky a Libuše Šuléřové doplní pohádkové putování mezi řekami Odrou a Moravou. A protože pohádky byly a jsou oblíbeným repertoárem loutkových divadel, nebudou chybět ani loutky Ječmínka, Meluzíny, Popelky, hloupého Janka a dalších. Vedle tajemných bytostí ožívajících v myslích našich předků a ústně předávaných z generace na generaci vzniklo mnoho pověstí vycházejících z reálných událostí nebo ovlivněných příběhem skutečných osobností.


Plakát
Plakát

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *