Reportáž z Pouti Moravanů na Svatý Hostýn

Moravská národní obec — Místní sdružení Přerovsko a Oblastní sdružení Haná, uspořádaly v sobotu 19. května 2012 Výstup na Svatý Hostýn — další akci zařazenou do našeho cyklu Poutní místa Moravy. Sraz účastníků měl být původně u vlakového nádraží v Bystřici pod Hostýnem v 8.00 hodin, ale díky Českým drahám a jejich spolehlivosti bylo samotné pětikilometrové putování na jedno z nejvýznamnějších a zároveň nejvýše položených mariánských poutních míst Moravy — Svatý Hostýn (735 m n. m.) zahájeno s hodinovým spožděním.
 

 
     Cestou jsme nesli na samý vrchol dvě moravské vlajky. Při stoupání se nám otvírala krásná Haná. Nechyběla dobrá nálada z překrásného slunečného počasí a přírodní scenérie. V bazilice, která je nejvýše postavená na Moravě, jsme se zúčastnili mše. Po skončení bohoslužby jsme si vyslechli krátkou historii Svatého Hostýna, čím že je pro nás Moravany tak důležitý. Procházkovým tempem jsme obhlídli známou Jurkovičovu křížovou cestu. Na místním hřbitově jsme se poklonili u hrobu olomouckého arcibickupa Mons. ThDr. Františka Vaňáka a zamířili k rozhledně, kde jsme se opět kochali scenérií kraje. V některých z nás jistě proběhla představa lítého boje mezi Moravany a Tatary léta Páně 1241. Na závěr jsme si znovu prohlédli baziliku, tentokrát již prázdnou, neboť jsme využili chvilky mezi mšemi. Dále okolí Vodní kaple, z které podle pověsti tryská od dob vítězství nad Tatary léčivá voda, podobná jako třeba v Lourdech.
Chtěl bych poděkovat návštěvníkům, že vážili cestu na Hostýn i z dalekých končin Moravy, hlavně „posile“ z Brna, například Ing. Antonínu Růžičkovi, z Blanska Vladimíru Novotnéhu, Uničovska a samozřejmě Přerovska. Děkuji také panu předsedovi Moravské národní obce, Ing. Jaroslavu Krábkovi, že se zúčastnil naší akce, i přes to, že MNO Přerovsko je vcelku malé a hlavně nové Místní sdružení. Myslím si, že přes „malé chybičky“ to byla povedená akce, a pokud zdraví a Pán Bůh dovolí, za rok se na na vrcholu Hostýna opět sejdeme.
 

Bc. Libor Šváb

 

člen MNO Přerovsko

 
 
 

Jedna odpověď na “Reportáž z Pouti Moravanů na Svatý Hostýn”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *