Na Cyrila a Metoděje do Moravské vesničky

Ve dnech 11. a 12. června 2012 proběhla jednání mezi Vladimírem Novotným — místopředsedou MNO, Miroslavem Mužíkem — autorem Moravské vesničky a Mgr. Petrem Lukasem — vedoucím produkce Baron Trenck Gallery. Bylo dohodnuto, že expozice „Moravská vesnička a betlém“, která je umístěna v Baron Trenck Gallery v kapucínském klášteře v Brně, bude návštěvníkům na státní svátek sv. Cyrila a Metoděje (5. července) poskytnuta sleva na vstupné.
 
 

 
     Vstup do Baron Trenck Gallery (podobně i do kapucínské hrobky) je z Kapucínského náměstí, nalevo od schodiště do kostela Nalezení sv. Kříže. Za dveřmi se nalézá ulička, kterou se pokračuje na malé nádvoříčko. Betlém se nachází v přízemí budovy, samotná vesnička pak v 1. patře.
 
Slevněné vstupné bude platit od 9.00 do 13.00 hodin.
 
     Dospělí — 45,- Kč (místo 60,- Kč)
     Senioři, VŠ studenti — 30,- Kč (místo 45,- Kč)
     Děti, ZŠ, SŠ — 20,- Kč (místo 30,- Kč)
     Děti MŠ — 10,- Kč (místo 20,- Kč)
 
Prozatím vesnička čítá bezmála 500 postav, z toho přibližně 200 pohyblivých. Dále přes 320 zvířat (koně, krávy, kozy, ovce, prasata, slepice, kačeny, kočky, psy…), 51 chalup, kostel, zámek s parkovým altánem, školu, hospodu a různá hospodářská stavení (stodoly, stáje, holubníky…) či technické objekty, například vodní i větrný mlýn, pilu, cihelnu atd. Součástí expozice je (od stejného autora) i betlém úctyhodných rozměrů (9,4 m délky), kde se nachází 430 figurek (postav a zvířat), z nichž zhruba 250 je pohyblivých. Velikostí je betlém jeden z nejrozsáhlejších v celé ČR a stále je rozšiřován.
 
Součástí expozice je od 20. června 2012 i moravská vlajka.
 
 
 

Miroslav Mužík — autor vesničky a Vladimír Novotný — místopředseda MNO

 
Interiéru vévodí moravská vlajka

5 odpovědí na “Na Cyrila a Metoděje do Moravské vesničky”

  1. Nádherná expozice v krásném prostředí, skvělý pan Mužík – milý a zručný to člověk – vřele doporučuji návštěvu! J.

  2. Moravská vlajka by se neměla vystavovat obráceně, pozor na to.

  3. Všichni se učíme. Zajistíme otočení, to není problém….a budeme si pamatovat, že orlice se mus dívat doprava….:-)))

  4. Heraldický popis „orlice vpravo hledící“ znamená vždy ze strany štítonoše. Pozorovatel pak vidí orlici natočenou doleva a žerď vlajky vlevo.

    Vlajka a orlice z pohledu diváka natočená doprava by byla přípustná tehdy, čelila by protilehlé heraldické figuře (vzdávání cti) nebo jiné vlajce, jejichž žerdě by byly navzájem překříženy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *