KOJETÍN – Místní sdružení MNO Přerovsko na hodech

Dne 12. srpna 2012 se členové Místního sdružení MNO Přerovsko sešli v městečku Kojetín, kde se pořádaly hodové slavnosti. Ačkoliv se ve stejném dni konaly i oslavy v Přerově, zvolili jsme Kojetín. Jednak proto, že na rozdíl od Přerova se více hlásí k tradici Hané a krále Ječmínka. Nedělní den jsme pojali jako poděkování za to, že se Kojetín letos nečekaně poprvé zapojil do akce „Vyvěšování moravské vlajky“ dne 5. července 2012.
Po příjezdu do Kojetína a výstupu z nádraží jsme narazili na formující se „Jízdu králů“ s krojovaným průvodem Hanáků. Neváhal jsem a vytáhl moravskou žluto-červenou vlajku s orlicí a zařadil se vedle průvodu, který směřoval na náměstí.

 
     Cestou jsem ochotně vysvětloval, o jakou vlajku se jedná. Lidé si ji několikrát fotili. Zajímavý poznatek jsem dostal od jednoho přihlížejícího, který se mě tázal, co jsme za sdružení, a jestli víme, kdo letos zajistil na kojetínské radnici vyvěšení vlajky v moravských barvách? S úsměvem na rtech nám sdělil, že to byl právě on. Hádejte kdo? Pan Miroslav Kapoun, někdejší poslanec Parlamentu ČR za stranu ČSSD. Tento poznatek byl pro mne osobně dosti překvapující, zvláště když v Přerově primátor z téže strany odmítá s námi o moravské vlajce jednat.
Průvod došel na náměstí, kde starosta započal hody předáním práv hodové chase. Zábava mohla začít. Celou dobu jsem měl moravskou vlajku krásně rozvinutou, což ocenili i lidé z chasy. Od jednoho účinkujícího jsme se dozvěděli, že je tak trochu kolega, protože nedávno vstoupil do Politické strany Moravané. No, sice je to trochu „konkurent“, ale buďme rádi, že se nalézají noví mladí lidé, které oslovuje moravanství a chtějí pro Moravu dělat pozitivní věci.
Dále naše kroky směřovaly na prohlídku židovského hřbitova, který byl u příležitosti hodů otevřen. Právě na tomto místě jsme si uvědomili, jak spjaté jsou dějiny Moravy a Židů. Vždyť kolik se zachovalo synagog a hřbitovů, jako svědků zašlého života? Ať chceme nebo ne, i toto náboženství se zapsalo do historie Moravy a nyní i do cestovního ruchu. Kdo by neznal místa jako Boskovice, Mikulov, Lipník nad Bečvou nebo Hranice na Moravě, že?
Dále následovala prohlídka minimuzea v Informačním centru na náměstí. Jako zakončení krásného dopoledne jsme zvolili oběd v restauraci „Morava“, kde jsem si objednal „Moravské tvarůžky“. Kolega Petr Zdražil, ač na to nevypadá, spořádal trojitou porci smaženého sýra a dvojitou porci hranolků s dvojitou tatarskou omáčkou. No, nezávidím mu. 🙂 Inu, povedená akce. Jsem rád, že jsme se jí za Moravskou národní obec zúčastnili.
 

Za Moravu!

Bc. Libor Šváb

 

místopředseda Místního sdružení MNO Přerovsko

5 odpovědí na “KOJETÍN – Místní sdružení MNO Přerovsko na hodech”

  1. Pěkně napsáno…možná akci pan poslanec pomůže i v budoucnu, kdoví?:-)

  2. Různí členové ČSSD se různě staví k moravským otázkám a vyvěšování moravské vlajky.

  3. Letos to bylo pré povedené, můj pantatíček se hodů jako rozené Koječák zúčastnil a chválil obsah aj organizacu…

  4. rad bych vas timto pozval na vyvrcholeni hodu a to tuto sobotu a nedeli na zavody dracich lodi v kojetine.

  5. jen podotknu, ze hranolky byly tez trojite 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *