Hrdost a láska k moravské vlasti v symbolech

Obyvatelé Moravy cítí potřebu vyjádřit vztah ke své vlasti a dát najevo, že jim záleží na kulturním a historickém odkazu své země. Činí tak symbolicky vyvěšením vlajky či jinou formou. Ještě donedávna byly moravské symboly vždy a všude středem pozornosti. Lidé se však s nimi natolik sžívají, že jsou pro mnohé už zcela běžné a všední. Doufáme, že i s naším přispěním se daří na Moravě obnovovat zdravé vlastenectví a jeho projevy — užívání moravských symbolů. Moravská hrdost se navrací.
 

 
Příspěvek:
Lenka Holaňová
předsedkyně odborné sekce MNO Užívání moravských symbolů
hlavní koordinátorka iniciativy MNO Za vyvěšování moravské vlajky na radnicích

 
 
 

Okno
 
     Okno je výkladní skříň. Cokoliv do ní vloženo, upozorňuje na sebe velmi razantně. Zlatočervená vlajka s orlicí svítí jako slunce a do oka padne každému kolemjdoucímu. Je to pravděpodobně nejfrekventovanější, nejvšednější způsob použití moravské vlajky. Přitom vlajka nemusí být vždy jenom ta koupená, látková. Stačí papír, barevná tiskárna a je to. Už zdálky je například vidět vlajka v přízemním okně jednoho domu poblíž haly Rondo v Brně.

 

 

Placka
 
     Máte-li doma nebo na pracovišti kousek kovu, můžete na něj umístit magnetku. Nejčastěji na ledničku, na nejčestnější místo mezi ostatními plackami.

 

 

Hasiči
 
     Moravská vlajka nemusí v obcích viset jen o svátcích, ale také při jiných obecních příležitostech jako jsou například hody či zábavy. Obce zapůjčují svou vlajku také na akce, které pořádají jiné organizace, na sportovní utkání nebo hasičské závody. Na snímku Radkovice u Hrotovic.

 

 

Tetování
 
     …je projevem moravanství, který počítá s neměnností postoje. „Nikdy to nebude jinak, jsem Moravan až do konce života,“ sděluje jeho nositel.

 

 

Vesta
 
     Do Moravy je možné se i obléknout. Moravský patriot s ručně zhotovenou vestičkou a vypleteným nápisem „MORAVA“ svou hrdost rozhodně neukrývá. Výroba jistě vzala mnoho času a šikovný, zručný autor to určitě pro Moravu a její slávu činil s láskou. Mnohý by namítl, že lze předpokládat, že slušivý kousek upletla žena, ale je to jen spekulace.

 

 

Auto
 
     Až budete stát na křižovatce cest nebo v nějaké nervózní koloně, zkuste se porozhlédnout kolem. Možná Váš zrak upoutá auto stojící před Vámi, protože na karosérii můžete objevit symboly, které Vás potěší a zpříjemní čekání v koloně aut. Pěkná inspirace k nalepení moravské samolepky na své auto, inspirace pro přátele, přátele přátel…

 

 

Dýně
 
     Moravané jsou kreativní. Veselý moravský podzim, jak byl zachycen v ulicích Brna. Určitě nic proti halloweenským dýním, i když je to import. Ty naše mohou vypadat po moravsku třeba takto. Fantazii se meze nekladou. Moravané jsou kreativní.

 

 

Nášivka
 
     Aneb Moravákem na každém kroku. Moravská šachovaná orlice se vyskytuje prakticky všude, nosí ji lidé bez rozdílu věku — na kabelce, děti na batůžku, na různých částech oděvu nejen jako projev moravanství, ale i jako vhodný módní doplněk. Určitě zaujme kolemjdoucí se smyslem pro detail.

 

 

Sport
 
     Nejmasověji je vlajka používaná tradičně na sportovištích. Na utkání ponejvíce fotbalových a hokejových moravských klubů nemůže v řadách fanoušků chybět moravská vlajka. Uveďme však nyní jeden výjimečný sportovní počin, při kterém zavlála naše vlajka dokonce na stupních vítězů! Karatisté z Velkého Meziříčí se v listopadu zúčastnili mezinárodní soutěže Slovakia Karate Open — Bratislava 10. listopadu 2012. V náročném prostředí si vybojovali 1. a 3. místo ve své kategorii. Vítěz Jiří Košut stanul na stupních vítězů a před fotoaparáty a celou sportovní halou rozvinul moravskou vlajku. Nejen za skvělý sportovní výkon, ale i za reprezentaci naší Moravy patří Jirkovi a celému týmu z Velkého Meziříčí upřímné poděkování a gratulace.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *