600 RADNIC – výzva překročila magickou hranici

V těchto dnech byla překročena magická hranice 600 radnic. Šestset radnic, které letos uctí odkaz slovanských věrozvěstů a 5. července vyvěsí moravskou vlajku. Tou šestistou se stala obec Lhotka pod Ondřejníkem v Beskydech v okrese Frýdek-Místek. Moravskou vlajku na radnici v této horské dědině s krásnou nedotčenou přírodou potvrzuje starostka paní Růžena Kopčáková. GRATULUJEME A DĚKUJEME! Mimo místa, kde se vlajka těší oblibě a vyvěšuje se tradičně, se projekt Moravské národní obce rozrůstá i do těch oblastí Moravy, kam se dosud informace o vlajkové iniciativě nedostaly.

 
     V průběhu května a června 2013 přibývaly do naší interaktivní mapky vlaječky především na Znojemsku. Ať už v jeho severních částech, dotýkajících se úpatí Vysočiny, tak v jižních vinařských a pohraničních oblastech. Účast v inicia­tivě tak postupně potvrzovaly obce v nádherném a turisticky atraktivním prostředí kolem Vranovské přehrady a v blíz­kosti Podyjí, jediného Národního parku na Moravě: Bítov, Podhradí nad Dyjí, Lesná, Vysočany, Oslnovice, Starý Petřín, Stálky, Korolupy, Havraníky, Hodonice. Z centrální části Znojemska pak například Práče.
Bílá místa na interaktivní mapce postupně mizí pod vlaječkami na Kroměřížsku a Uherskohradišťsku. Vlajky přibývají i v jiných částech Moravy.
Také Valašsko a Lašsko se hlásí k Moravě. Nejvýznamnější moravský svátek oslaví vyvěšením moravské vlajky také na Vsetínsku a sousedním Frýdecko-Místecku, kde se naposledy k cyrilometodějské tradici přihlásila ona šestistá obec v úvodu tohoto textu. Svou účast potvrzuje zcela samozřejmě Velehrad, centrum cyrilometodějských oslav.
Stejně jako v loňském ročníku vyjadřuje naší iniciativě podporu i východočeské město Vysoké Mýto, rodiště prof. Aloise Vojtěcha Šembery, podporovatele žluto-červených barev Moravy a zlato-červeno-modrého znaku.[1]
 

Lenka Holaňová

 

hlavní koordinátorka vlajkové iniciativy

 

místopředsedkyně MNO

 
 
 
Poznámka
 
[1] Alois Vojtěch Šembera a moravská žluto-červená vlajka

2 odpovědi na “600 RADNIC – výzva překročila magickou hranici”

  1. Vážená paní Holaňová. Jmenuji se Milan Buček, a jsem předsedou OO Moravané Bruntálsko. Přestože se Bruntál nachází na území jižního, našeho Slezska, navštívili jsme s našimi členy pana starostu Ryse, a předali mu naši moravskou zemskou vlajku s tím, že i Bruntál se historicky ve skutečnosti nachází na bývalém území velké Moravy. Pan starosta Rys uznal , že svátek příchodu Konstantina a Metoděje na Moravu je zároveň i státním svátkem, a pokud tuto žádost o vyvěšení moravské vlajky v těchto dnech schválí městská rada Bruntálu, tak bude viset moravská vlajka i v našem slezském městě. Přeji hodně zdaru ve Vaší práci za naši Moravu.Milan Buček.

  2. V Ostravě se bojuje za celou naší společnou republiku. Ostravo!!!!Vydrž!!!!!!

    Justice si věří

    Další německojazyčné listy kauzu spojují s korupcí. „Odhalení skandálu v kanceláři šéfa pražské vlády Nečase je znamením, že viditelně sebevědomá justice si věří. Nakonec může z této aféry země vyjít posílená,“ domnívá se švýcarský list Neue Zürcher Zeitung, který se v titulku ptá, zda je to „začátek konce pražské kmotrovské republiky“.
    –novinky cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *