HODONÍN – Reportáž ze Silvestrovského setkání Moravanů a Záhoráků

Na Silvestra 2013 se našemu místnímu sdružení MNO Slovácko-Valašsko dostalo milého pozvání od občanského sdružení Záhorie región na Slovensku v přístavišti U Jezu v Hodoníně při řece Moravě, která zde tvoří moravsko-slovenskou hranici. Set­kání to bylo velmi přátelské. Vedle vzpomínek na společnou historii jsme s reprezen­tanty občanského sdružení p. Pavolem Nemcem Lelínem a p. Milanem Hollým disku­tovali zejména o zajímavostech a lidových tradicích v Pomoraví. Při té příležitosti byla slavnostně vztyčena lidová vlajka regiónu Záhorie a moravská vlajka, která symbolizovala sousední Slovácko. Nad oběma vlajkami vlaje jako připomínka společ­né historie vlajka československá.

 
     (Tak byla i přítomnými chápána a její vztyčení doprovozeno československou hymnou.) Vlajky zde budou vyvěšeny tr­vale a přátelé ze Záhorí plánují do budoucna jejich vyvěšení, včetně moravské, na více místech hranice. Akci následoval zajímavý kulturní program s písněmi i osobitou poezií od tvůrců z obou břehů řeky Moravy. Za Moravskou národní obec se zúčastnil zástupce MNO Slovácko-Valašsko PhDr. David Unger a místní příznivce tohoto sdružení PhDr. Marek Pavka. Oba pozitivně přijali nabídku občanského sdružení Záhorie región na případnou spolupráci do budoucna i s podobnými občanskými subjekty v Dolním Rakousku a shodli se na tom, že řeka Morava by měla být do budoucna symbolem, který okolní regiony bude spojovat bez ohledu na současné státní hranice.
 
O. s. Záhorie región provozuje „Kultúrne spoločenský magazín pre regióny Slovácko, Dolné Rakúsko a Záhorie. Aby nás spájala rieka Morava, spoločné tradície a kultúrne dedičstvo.“
 

pomoravi.eu
facebook.com/pomoravi

PhDr. David Unger

 

člen Společné rady MNO

 

(místní sdružení Slovácko-Valašsko)

 
 
Pozvánka a další fotografie
 
Silvestrovské stretnutí Moravanú a Záhoráku, In: prozahori.sk, 20. prosince 2013
• ZTK / Milan HOLLÝ: Stretnutie Záhorákov a Moravákov, In: ezahorie.sk, 1. ledna 2014
 
 
 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *