700 RADNIC – moravská vlajka a sever Moravy

Další aktualitou přináším krátký pohled na vývoj pátého ročníku iniciativy Moravské národní obce „Za vyvěšování moravské vlajky“ na radnicích. S překvapením zjišťu­jeme, že obecní zastupitelé jsou informováni o Moravské národní obci a o jejích aktivitách, včetně právě probíhající vlajkové iniciativy. Jsme tomu moc rádi, také proto, že to naši činnost velmi zjednodušuje: „Nemusíte nám to vysvětlovat, my už o vás víme“, „už čekáme, kdy nás taky oslovíte“ nebo „vlajku jsme pořídili už vlo­ni, jenom jsme se vám nestihli nahlásit do seznamu“. Mohlo by se tak zdát, že ak­ce Vlajka už ani není moc zajímavá, protože vlajka na radnici je samozřejmostí a žádné překvapení se neočekává.

 
     Přesto jmenujme několik zajímavých obcí, které vyvěsí moravskou vlajku letos poprvé. V osoblažském výběžku, který je jednou z moravských enkláv ve Slezsku, nám dosud potvrzují účast obec Liptaň, která tvoří vstupní bránu oso­blažského výběžku, nejsevernější obec Slezské Pavlovice, jež je ze tří stran obklopena Polskem a obec Vysoká. Velkou turistickou atrakcí Osoblažska je proslavená úzkorozchodná trať. Slezské zemské dráhy, o. p. s. zvou výletníky na pro­jížďku parním vlakem malebnou krajinou po Osoblažské úzkokolejce.
Na Bruntálsku zůstáváme. Díky místním moravským patriotům vyvěsí letos moravskou vlajku poprvé obec Leskovec nad Moravicí. Většina území této obce leží ve Slezsku, moravská část byla zatopena přehradou Slezská Harta. Podobným osudem je ohrožena obec Nové Heřminovy, ležící v údolí podél řeky Opavy. Heřminovská radnice rovněž vyjadřuje pod­poru iniciativě „Za vyvěšování moravské vlajky“. V okresním městě Bruntále zavlaje moravská vlajka již podruhé.
Z nemnoha historicky moravských oblastí na Opavsku jsme nově získali obce Březovou a Kyjovice, radost máme také z městských částí statutárního města Opava — Suché Lazce a Vlaštovičky. I zde bude moravská vlajka součástí cyrilo­metodějských oslav.
Novinky z Frýdeckomístecka pro rok 2014 jsou obce Baška, Metylovice, Ostravice, Palkovice a město Paskov. V úctě k historii a kultuře Moravy bude na radnicích těchto obcí vyvěšena moravská vlajka.
 

Děkujeme zastupitelům obcí na sever Moravy (a Slezska).

 

Lenka Holaňová

 

místopředsedkyně Moravské národní obce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *