Reportáž z 10. ročníku Putování Moravou

V sobotu 7. června 2014 proběhl po roční pauze 10. ročník tradičního pochodu MNO Blanensko, Putování Moravou. Účastníci se sešli v 9.45 hodin před budovou skalic­kého nádraží, kde Michael Doskočil (MNO) a Antonín Ševčík (MNO), všem sdělili ně­kolik informací ohledně harmonogramu akce. Jaroslav Zaoral (MNO) následně rozdal připravené letáčky odjezdů spojů. Antonín Ševčík mezitím otevřel moravské víno, darované od našich slovenských přátel z partnerské organizace „Morava krásna zem“ a z „kaléšků“ jsme si všichni připili na zdar naší akce, na Moravu. Poté se skupina pod vedením Vladimíra Novotného (MNO) vydala ze Skalice nad Svitavou po červené značce směrem na boskovický goticko-renesanční hrad.

 
     Cestou podél říčky Bělá, kde nám nad hlavou krásně svítilo slunce, jsme si užívali nádherné okolní krajiny a klidu. V této pohodové a kamarádské atmosféře jsme došli s rozevlátou moravskou vlajkou k rozcestí u Pilského údolí. Zde naše kroky vedly vzhůru do kopce a cestou jsme si občas prohlédli protější zalesněné stráně. Po zdolání táhlé stezky se před námi náhle objevil boskovický hrad a jeho věž s okrasným cimbuřím. Před branou hradu se naše výprava zastavila.
U nedalekého posezení byly rozdány pamětní listy, včetně ručně kreslených nálepek „Emancipace Moravy“. Vypisování a rozdání pamětních listů si vzala na starost slečna Iveta Janoušková s Michaelem Doskočilem. Po tomto zastavení jsme se v hradní restauraci občerstvili a začali prozkoumávat starodávný moravský hrad, jehož historie se začala psát již v polovině 13. století. V hradních komnatách nás zaujala pověst o Velenovi, bájném předku pánů z Boskovic, hmotové re­konstrukce hradu, kamenné ozdobné artefakty aj.
Po zhlédnutí hradního interiéru jsme se okolo panského koně a koroptvárny dostali k budově kryté studny s velkým ko­lem na šlapání. Nedaleko odtud byly některé naše účastnice dány na nádvoří do želez. Ale nebojte se, byly rychle osvo­bozeny udatnými rytíři. Po této nečekané události jsme vystoupali do nejvyšších pater hradu, kde se nám naskytly překrásné výhledy do blízkého i dalekého okolí. Po společném vyfotografování většiny účastníků Putování Moravou, sešla naše skupina do hradních sklepení, která nás v teplém počasí příjemně zchladila. Dle neověřené informace zde jeden účastník nalezl poklad pana Šembery z Boskovic.
Po prohlídce hradu jsme po nenáročné cestě doputovali do nedalekých Boskovic až ke vstupní bráně do židovské čtvrti. Prošli jsme starodávnou židovskou zástavbou, která působila jako z pohádky, dále k zrenovované synagoze maior z roku 1639. Zde jsme si vyslechli poučný výklad a následně si synagogu důkladně prohlédli, včetně přístupných pater a zrestau­rovaných nástěnných maleb. Za nacistické okupace Moravy bylo z Boskovic deportováno do koncentračních táborů veške­ré židovské obyvatelstvo, tj. 400 osob. Vrátilo se jich pouze dvacet.
Dále nás průvodce zavedl do blízké unikátní rituální lázně mikve, která se nalézá v jednom z nejstarších domů v židov­ské čtvrti, který pochází ze 16. století. Samotná mikve byla objevena teprve před pár lety, a je napájena pouze přírod­ním vodním pramenen, který vyvěrá přímo v prostoru lázně.
Jelikož nám během dne celkem vyhládlo, zašli jsme do restaurační zahrádky na náměstí. Příjemným prostředím a ob­sluhou, dobrým jídlem i pitím, bylo hezky dovršeno naše Putování Moravou. Tak byl symbolicky výlet ukončen. Cesta na boskovickou železniční zastávku nám trvala pár minut a po menším čekání nás vlaková souprava odvezla zpět do Skalice nad Svitavou. Zde se naše cesty rozešly a účastníci se rozjeli do svých domovů. Jak jinak zakončit tento článek než slo­vy jedné z účastnic, paní Renaty Zapletalové: „Nejlepší sobota v roce 2014“. 🙂
 

Vladimír Novotný

 

předseda MNO Blanensko

 
 
 
Více fotografií na facebooku
 
 
 

Cestou podél říčky Bělá, kde nám nad hlavou krásně svítilo slunce, jsme si užívali nádherné okolní krajiny a klidu.

 
Část účastníků Putování Moravou na hradbách boskovického hradu.

 
Boskovický hrad.

 
Interiér synagogy maior. Iveta Janoušková s Michaelem Doskočilem (MNO).

 
Pamětní list a nálepka Emancipace Moravy. Autory jsou Adolf Klíma a Marie Sedláčková.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *