BUDIŠOV NAD BUDIŠOVKOU – Reportáž ze soutěže Moravský duel

Sportovně střelecká soutěž pořádaná AVZO Budišov nad Budišovkou v sobotu 5. čer­vence 2014 je soutěží turnajového způsobu střelby. Ve skupině střílí každý s kaž­dým a získává za každý souboj 1 bod nebo 0 bodů. Jeden střílí zleva postupně na šest terčů a druhý zprava na zrcadlově umístěné shazovací a sklopné terče. Posled­ní terč je sklápěcí dvojče, na kterém se po sklopení, sklopky překrývají. Tento neo­mylný terč nám určuje vítěze, na straně vítěze je sklopka vespod. Je také určeno pořadí zbraní a terčů. Napřed malorážní puška, jeden shazovací terč a jedna sklop­ka, pak malorážní pistole nebo revolver, jeden shazovací a jeden sklopný terč.

 
     Poslední zbraní je velkorážní pistole nebo revolver, napřed jedna sklopka a nakonec duelové dvojče, musí trefit sklopku na své straně. V případě zásahu na opačné straně, vyhrává soupeř. I to se jednou stalo, terče jsou vedle sebe.
     Do soutěže se přihlásilo 10 střelců, takže jsme nechali jako jednu skupinu a každý střílel devět soubojů. Tentokrát vítěz vyhrál bez jediné ztráty, tedy 9 bodů. Střelci na druhém a třetím místě měli shodně 7 bodů, šli do dalšího souboje a vyhrávající byl pak druhý celkem a méně úspěšný zůstal třetí celkem. Další čtyři střelci měli shodně 4 body. Následoval rozstřel, každý tři souboje, vyšlo to napoprvé, čtvrtý celkově připsal 3 body, pátý dva, šestý jeden a sedmý nic. Pořadí na dalších místech bylo jasné 3, 2 a 1 bod.
     Celkové pořadí: 1. Antonín Kopečný (Hranice), 2. Stanislav Stuchlík (Budišov nad Budišovkou), 3. Martin Duroň (Vít­kov), 4. Pavel Opletal st. (Budišov nad Budišovkou), 5. Václav Bičan (Odry), 6. Pavel Špatenka (Olomouc), 7. Decebal Junek (Budišov nad Budišovkou), 8. Antonín Humplík (Hranice), 9. Josef Růžička (Radkov), 10. Pavel Opletal (Budišov nad Budišovkou).
     Nezaměnitelná je atmosféra duelové střelby, kdy vidíte, jak má jeden z duelistů náskok i třeba dvou terčů a pak chybuje a ztrácí bod. Nejvíc to ale musí zvládnout každý střílející, když vidí, jak se daří soupeři a přitom rychle mířit a trefovat. Střílí tak dlouho, dokud na některé straně nepadne rozhodující terč.
     Pořadatelé i ostatní účastníci této sportovní soutěže opět ukázali, jak při respektování náročných a potřebných pravidel je možné uspořádat takovou pěknou soutěž. Počínajíc prezentací s podpisem účastníků, slavnostním nástupem před zahájením opět s poučením a prostorem pro dotazy a vysvětlení. V průběhu soutěže samozřejmá kontrola zbraní po každém duelu a součinnost při všech souvisejících činnostech. Po posledním duelu opět slavnostní nástup a vyhodno­cení. Vítěz obdržel pohár s popiskou, věcný dárek dle výběru a od moravské autorky PhDr. Aleny Ovčačíkové osobně knihu Pověsti velkomoravské s věnováním. Druhý a třetí v pořadí obdrželi také poháry s popisem a všichni účastníci si odnesli nějaký dárek na památku. Po dobu akce vlál na stožáru žlutočervený moravský prapor. Nakonec jsme si dali mo­ravské klobásy.
     Tento článek je poděkováním všem účastníkům za zodpovědnost a také sponzorům BOIS Opava, KB Vítkov, Tichánek Zálesí a dalším.

Za AVZO zpracoval

Pavel Opletal st.

 

Budišov nad Budišovkou 6. 7. 2014

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *