KRZANOWICE – Moravská vlajka překračuje další státní hranici

Letošní ročník občanské iniciativy Moravské národní obce „Za vyvěšování moravské vlajky“ na radnicích podpoří přes 950 měst a obcí. Podpora moravských tradic, kul­tury a historie přichází také z historického území Čech, našeho Slezska i Slovenské republiky. Letos je tomu poprvé, kdy kromě slovenských obcí vyvěsí moravskou vlajku v den patronů Moravy svatých Cyrila a Metoděje i město Krzanowice (česky „Křenovice, Chřenovice“, německy „Kranowitz“), které dnes leží v Polské republice. Toto město se nachází v těsném sousedství našeho Hlučínska (Prajzské) v okrese Ratiboř v polském Slezsku. Na naší straně hranice se nejblíže nachází obec Chuchel­ná (v dialektu „Kuchelna“).

 
     Před 2. světovou válkou tudy procházela železniční trať Opava — Ratiboř. Ve středověku bývaly Křenovice součástí Opavského vévodství, které bylo volnou součástí Moravského markrabství až do roku 1613. Dnes pod městskou samo­správu v Kře­novicích patří i bývalé dědiny na Ratibořsku: Bořutín (Borucin), Bojanov (Bojanów), Petrašín (Pietraszyn) a Vojnovice (Wojnowice).
     V této oblasti však zůstalo ze společné historie zachováno i místní nářečí, které místní lidé nazývají moravštinou. Mluví se tu „po moravsky“ nebo „po našimu“, což je dialekt, který se výrazně liší nejen od polštiny, ale také od slez­štiny, kterou se mluví v okolí Katovic nebo Těšína. Nejblíže toto nářečí má k hlučínskému nářečí, které patří do lašské podskupiny moravských nářečí. Protože byly Křenovice společně s celým naším Hlučínskem v letech 1742 — 1919 sou­částí pruského Slezska, objevuje se v těchto nářečích i řada slov německého původu.
     Vyjádření starosty Krzanowic pana Manfreda Abrahamczyka: „Moravskou vlajku jsme se rozhodli vyvěsit 5. července (lipca) na den sv. Cyrila a Metoděje jako symbolickou podporu Zemi moravské, společné historii, blízké kultuře a lido­vým tradicím na Moravě i tady u nás v Krzanowicích.“ Obec se totiž významně hlásí ke své historii a každoročně pořádá soutěže v moravském nářečí. Paní Irena Duda z Městského úřadu Krzanowice to komentuje následovně: „Nieśki v naśe szkole dziecka hraju ‚Krzynowske omy‘ a ‚Krzynowske opy‘ moravski, su to dziołchi a synki, kerzy potym wystupuju na rostomaintych festoch. Je to hrubie pekne a vela se s teho nasmiejem!!! Mocki mladych chce dale tu naśu moravsku rzecz rzadzić.“
     Moc děkujeme za tuto jedinečnou podporu Moravě z blízkého a spřízněného zahraničí. Přejeme moravské žluto­červené vlajce, ať jí to v Křenovicích sluší. Těšíme se na případnou další přeshraniční spolupráci. Podpora Křenovic je pro nás důkazem, že rozdělení našich blízkých kultur ve 20. století může být v budoucnu překonáno a že společnou evropskou budoucnost lze stavět právě na podpoře tradiční a v lidech zakotvené kulturní rozmanitosti.
 

 
 
 
 

PhDr. David Unger

 

člen Výkonného vedení a Společné rady MNO

 

předseda místního sdružení MNO Kroměřížsko

 
 
 

2 odpovědi na “KRZANOWICE – Moravská vlajka překračuje další státní hranici”

  1. Ešče’s zapomnẽl napsat, Davide, že „podpora moravských tradic, kul­tury a historie přichází také z historického území“ RAKOUS (Dolních) – Valtice apod. 😉

  2. Dobrý den,mám radost z toho,že se moravská vlajka rozvinula i v btratrském Slezku či Polsku.Mám z toho upřímnou radost.Škoda,že sousedé z Čech Moravu stále přehlíží,vždyť my jsem základem jejich království i řeči. Veliké díky zasluhuje MNO,která se ujala tohoto nesnadného úkolu a vše se jim daří.Jsem moc rád.
    Moravia-a´t zkvétá. Pavel S.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *