LOŠTICE – Reportáž z 19. ročníku Slavností hudby a tvarůžků

V neděli 29. června 2014 se náš tým Moravských rytířů z Bradla, složený ze členů a příznivců Moravské národní obce, zúčastnil vyvrcholení Loštických slavností hudby a tvarůžků. Nedělní program 19. ročníku této pěkné městské slavnosti byl sice pozna­menán nepřízní počasí, ale i tak panovala mezi hosty a účastníky skvělá nálada. Přesvědčit se o tom můžete z přiložených fotografií, které pořídil člen místního sdružení MNO Olomoucko, pan Martin Višňa a z krátkých videošotů.
V odpoledním programu nechyběla tradiční královská ceremonie s korunovací krále Tvarůžka I., křest nových postav do proslulého loštického betlému nebo taneční vy­stoupení místních dětí a mládeže.

 
     O roztančení celého náměstí se postarala zpěvácká legenda ze severu Moravy, paní Věra Špinarová. Do programu slavnosti se opět výrazně zapsali členové a příznivci našeho sdružení, kteří se jednak postarali o slavnostní vyvěšení moravského praporu na stožár vedle hlavního pódia a zároveň jsme se, coby tým Moravských rytířů z Bradla, zapojili do náročných tvarůžkových klání. Ani letos se nám bohužel nepodařilo v závěrečné a zároveň královské disciplíně spořádat metr dlouhého hada velkých koleček dobře uzrálých tvarůžků, ale i tak byla naše mise úspěšná. Podařilo se nám spolu s dalšími vystupujícími pobavit přítomné účastníky slavnosti. Především však věřím, že většina přítomných si také bě­hem chvíle, kdy na stožár stoupala moravská žluto–červená bikolóra, uvědomila svoji hrdost na rodnou zemi Moravu a její symboly.
     Závěrem bych rád poděkoval představitelům samosprávy města Loštice, v čele s panem starostou PhDr. Ctiradem Lolkem, za organizaci této nádherné slavnosti a za dlouhodobou úspěšnou spolupráci s našim oblastním sdružením MNO Haná. Mé velké uznání patří všem členům našeho družstva, kteří příkladně reprezentovali naše občanské sdružení Mo­ravskou národní obec.
 

Stanislav Blažek

 

předseda oblastního sdružení MNO Haná

 
 
 
Fotogalerie
Videa
 
 
 

 

 

 

 

Jedna odpověď na “LOŠTICE – Reportáž z 19. ročníku Slavností hudby a tvarůžků”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *