VYZNAČÍME – Nová iniciativa Moravské národní obce

V duchu preambule ústavy ČR: „My, občané České republiky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku“ (Zákon č. 1/1993 Sb.), si iniciativa VYZNAČÍME klade za cíl navrátit po­vědomí o moravsko-české zemské hranici, protiprávně zrušené v roce 1949. Čle­nům sdružení „Zemská hranica“ a odborné sekce Moravské národní obce „Moravská hranice“ se podařilo úředně vyjednat a fyzicky vztyčit první dvě informativní do­pravní značky označující místo, kde silnice překračuje moravskou zemskou hranici. Značky se nacházejí na katastru obce Kněževes a sousední Olešnice. Jedná se o his­torický úspěch. Snad brzy budou stát značky i na dalších místech zemské hra­nice.

 
     Hnědá značka se řídí Vyhláškou ministerstva vnitra č. 30/2001 Sb., IS 23: „Informace o významném kulturním nebo turistickém cíli nebo oblasti.“
 
 
 

Značka u silnice Trpín — Olešnice před odbočkou na Kněževes

 
Značka u silnice Trpín — Olešnice před odbočkou na Kněževes

 
Značka u silnice z Jobovy Lhoty do Kněževsi

 
Ondřej Hýsek

 
Ondřej Hýsek a Ondřej Mlejnek

 
Ondřej Hýsek a Stanislav Vohryzek

 
Moravsko-české potřesení rukou. Dobrá práce!

26 odpovědí na “VYZNAČÍME – Nová iniciativa Moravské národní obce”

  1. Velký pokrok. Jen jen pár malých dotazů pro úplnost:
    1) Znamená to, že za značkou začíná Morava, nebo začínají Čechy?
    2) Budou v protisměru i značky „historická hranice Čechy?
    3) Bude tomu na moravsko-slezské hranici také tak?

    Myšleno časem.
    Díky Moravan od Brna:-)

  2. Paráda, jednoznačně jsem pro a naprosto souhlasím, hned jak budu mít čas, tak se tam zajedu podívat.
    Jen tak dále.

  3. Zemská hranice Moravy je pro mne natolik významná záležitost, že její dosavadní neoznačení považuju za velký prohřešek vůči našim předkům, kteří stovky let hájili naši zemskou suverenitu.
    Děkuji a obdivuji se těm, kteří takto velice vytrvale bojují za tu našu Moravu.

  4. Ad Martin:
    1.) značkou začíná Morava
    2.) pokud tyto značky někdo zařídí, tak klidně – třeba by se toho mohl chopit nějaký český vlastenecký spolek. Na značce by mohlo být Historická hranice Čech a český lev.
    3.) na slezsko-moravské hranici by tyto informativní značky mohly být také, pokud je někdo zařídí. Máte zájem se v tomto angažovat? Pro nás bude zatím priorita označit těmito značkami moravsko-českou hranici.

  5. Zdravím Moravačky a Moraváky , konečně jsou tady opět hranice mezi Čechy a Moravou , jeto správná věc věřím že cedule budou i v Pardubickém kraji kde je značné území Moravy které nepatří do Čech ( okres Svitavy ) mám obrovskou radost , Jarda za hranicemi Moravy

  6. Zvedne nám to sebevědomí, to je opravdu úspěch, gratuluji

  7. Děkuji všem. kteří se na tomto podíleli, tato značka nás zviditelní, zvedne nám sebevědomí, je to úspěch.

  8. Skvělá iniciativa! Pevně věřím, že tento počin bude mít brzy následování v dalších místech podél naší historické hranice.

  9. Tož to je dobrá akce, moc dobrá akce :).

    Děkujeme!!!!

  10. Bude vyznačena i v Hlohovci? Valtice byli Rakouska. Vyznačte to hlavně v Pardubickém kraji. Vždyt Morava je až po Lanškroun, Mladějov Atd

  11. Ano, přimlouvám se za to, aby Moravská národní obec začala jednat s Pardubickým krajem. Vždyť mají moravskou orlici ve znaku.

  12. Podle mě to má význam hlavně na silnicích prvních tříd, kde projede nejvíc lidí.

  13. Velice děkuji za tuto kreativní iniciativu. Dotaz: co omezuje (nestudoval jsem zatím odkazy) širší rozšíření i na silnice I. třídy a jak probíhá financování? Sám bych rád přispěl. Viz. email.

  14. Vážení, mám z této iniciativy velkou radost. Myslím, že by v článku mohlo být lépe formulováno, že bylo zrušeno zemské zřízení, ale o zrušení zemských hranic bych nehovořila. Jsem přesvědčena, že pokud se v ústavě o těchto zemích mluví, nejde o zrušení zemských hranic, spíše jsou nyní pouze ignorovány a nezanášeny do oficiálních map. Mohu se ovšem mýlit, neberte to z mé strany jako kritiku. Fandím Vám.
    S pozdravem Věra Hejtmánková

  15. Za nejdůležitější považuji označit moravskou hranici mezi obcemi Javorník (Morava) a Kukle (Čechy) na silničním tahu Brno – Hr. Králové. Aby si lidé uvědomili tu komunistickou zhovadilost, že Pardubický kraj zasahuje do výsostného území Moravy až po Rozhraní … cca 50 km z Brna a cca 100 km z Pardubic a Hr. Králové !!!
    P.S. A nezapomínejme ani na Dačice a Slavonice – komunistický Jihočeský kraj ani nemá ve znaku orlici.

  16. Vítám a podporuji snahu obnovit a označit v terénu historickou hranici Moravy. Považuji to za velmi potřebné a užitečné. Je to také počátek nápravy necitlivého jednání komunistického režimu i současného státu k historii a svébytnosti Moravy. Je nás mnoho, kterým absence moravské historické hranice vadí. Je to důležité i pro současnou mladou generaci. Děkuji za tuto iniciativu.

  17. Martinovi: Podobné tabule vymezující hranici mezi Moravou a Slezskem jsou v obci Ostravice, a to z obou stran hranice. Z jedné strany se znakem Moravy, z druhé s nápisem Slezsko a slezskou orlicí. Fotky můžu poslat, získal jsem je od ing. Růžičky.
    J.Kvapil

  18. Chtěl bych na tomto místě upozornit na hraniční kámen Čechy – Morava, který se nachází mezi obcemi Bohuňov (Morava) a Vítějeves (Čechy). Obě obce jsou nyní v okrese Svitavy na hranicích s okresem Blansko. Kámen se nachází po levé straně u silnice směrem z Bohuňova do Vítějevsi. Alespoň před pár lety se tam ještě nacházel a byl jsem na něj upozorněn. Vaší další záslužné práci přeju plný zdar!

  19. Čtěte:
    Diskuse s právníkem Zdeňkem Koudelkou na Parlamentních listech. Dotýká se i otázky zemského zřízení.

    Česká televize je neprůhledný kotel kamarádíčků, nikdo neví, na co tam jdou peníze. Známý právník Koudelka představuje návrh, který to má změnit. 1. 3. 2015 12:05 Parlamentní listy

    ………
    Již dříve jste se zasazoval o prosazování moravských zájmů. Jaká je podle vás aktuálně moravská identita?

    Cítím a ctím ji zcela určitě. Mohu poukázat na Skotsko, které se svého parlamentu dočkalo po třech stech let až za vlády Tonyho Blaira, a loni se tam dokonce konalo referendum o samostatnosti. Snahy po obnovení historické zemské identity Moravy jsou dlouhodobé, nevím sice, jak mohou být úspěšné, ale naději mají. V Evropě vidíme růst respektu k územním celkům, například ve Španělsku, zmíněném Skotsku, ale i ve Francii, která za prezidenta Mitteranda vytvořila regionální správu vycházející z historických zemí.

    Co říkáte z tohoto pohledu na současné kraje?

    U nás je od 90. let obrovská centralizace státu a současné krajské zřízení nedosahuje působnosti krajů před rokem 1990. Tehdejší krajské národní výbory měly větší působnost než dnešní kraje. Příkladem mohou být třeba fakultní nemocnice, které dnes spadají pod ministerstvo, a kraje v zásadě žádnou krajskou nemocnici nemají, ale jen shluk okresních nemocnic. Byly zrušeny okresní úřady, vznikly malé kraje, které převzaly část působnosti okresních úřadů, a část působnosti bývalých krajských národních výborů přešla na ministerstva. Za to, jak je současný stát centralistický, mohou všechny vlády od 90. let včetně těch sociálnědemokratických.

    Jsem ale optimista, historické země fungovaly tisíc let a vedle toho patnáct let existence nějakých krajů nic neznamená. Koneckonců, když učím studenty, téměř nikdo neví, jak vypadá znak kraje, ale všichni vědí, jaký je znak Moravy. Země je přirozená historická kategorie, kraje jsou umělé.

    Vidíte nějakou cestu k obnově zemského zřízení?

    Doufám, že se uspořádání změní, nejsem ale prognostik a časově si nedovolím něco odhadovat. V roce 1988 bych ale také nevěřil, že za dva roky zanikne Německá demokratická republika a za další rok se rozpadne Sovětský svaz.
    ……..
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Ceska-televize-je-nepruhledny-kotel-kamaradicku-nikdo-nevi-na-co-tam-jdou-penize-Znamy-pravnik-Koudelka-predstavuje-navrh-ktery-to-ma-zmenit-364183

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *