Putování Moravou – Výstup na Svatý Kopeček

Olomoucký Svatý Kopeček patří k nejoblíbenějším turistickým cílům na střední Mo­ravě. Z dáli viditelná bazilika je též významným mariánským poutním místem. Prá­vě sem, kde slovy Jiřího Wolkera „žlutavý kostel vlá na hoře zelené“, se v sobotu 18. dubna 2015 vydají účastníci čtvrtého ročníku Výstupu na Svatý Kopeček. Deví­tikilometrová trasa výletu do míst pro někoho možná již notoricky známých začíná na nádraží v Mariánském Údolí, odkud povede do svahu ve směru na vísku Poslu­chov. To bude fyzicky nejnáročnější úsek, který naplní význam slova „výstup“. Z Posluchova cesta pokračuje pod vysílač nad Radíkovem, kde se též rozkládá jedna z předsunutých vojenských pevností z 19. století.

O tomto tzv. fortu bude během krátké přestávky určitě řeč.
     Od pevnosti trasa míří k turistickému rozcestí U Radíkova, kde se napojuje na červenou značku vedoucí k olomouc­ké zoologické zahradě. Odtud je již barokní poutní kostel, povýšený v roce 1995 papežem Janem Pavlem II. na basiliku minor, na dohled. Cesta k němu povede kolem zdejšího hřbitova a se zastávkou u domu, v němž pobýval výše citovaný Wolker. Pokud se v kostele nebude právě konat svatba či jiný obřad, bude následovat jeho prohlídka, možná bude též návštěva Muzea Matice svatokopecké.
     Výlet zakončí po možném obědě v blízké restauraci společný sestup alejí do Samotišek na městský autobus k hlavní­mu olomouckému nádraží. Podle sil účastníků a počasí lze ovšem trasu prodloužit ze Samotišek až do Chválkovic a pro­hlédnout si ještě tuto městskou část Olomouce se zachovalým vesnickým jádrem a kostelem sv. Barbory, případně až k hlavnímu nádraží — trasa se tím prodlouží o cca šest kilometrů.
     Výstup pořádá MNO Olomoucko jako součást seriálu Putování Moravou, zároveň je jedním z termínů turistické série Větrání, kterou organizuje portál Radost z pohybu (www.radostzpohybu.cz), který se zaměřuje na podporu aktivního životního stylu a pohybové aktivity u široké veřejnosti.
 
Sraz účastníků
 
9.10 hodin před hlavním nádražím v Olomouci, pod informační tabulí s odjezdy MHD.
Nebo v 9:52 hodin na nádraží Hlubočky-Mariánské Údolí.
 
Cesta tam
 
9.36 hodin — vlak, 24,- Kč (obyčejná jízdenka).
 
Cesta zpět
 
bus MHD ze Samotišek k hl. n., 14,- Kč.
 
Délka výletu
 
9 km, 3 až 4 hodiny.
 
Náročnost
 
Stoupání z Mariánského Údolí, jinak nenáročná trasa po zpevněných cestách.
 
Popis trasy
 
Hlubočky — Mariánské Údolí, žel. st. — Posluchov — osada Zdiměř — radíkovský vysílač — rozc. U Radíkova — Svatý Kopeček, ZOO — Svatý Kopeček, bazilika — Samotišky, MHD (případně lze pěšky po cyklostezce pokračovat až do Chválkovic nebo až na hlavní nádraží -> o 6 km více).
 
Mapa
 
http://mapy.cz/s/h3VX
 
Událost na facebooku
 
http://www.facebook.com/events/336832503185524/

Jedna odpověď na “Putování Moravou – Výstup na Svatý Kopeček”

  1. V Olomouci právě teď prší, a ne zrovna málo. Pokud nepřestane do 9. hodiny, výstup na Kopeček se ruší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *