BYSTŘICE NAD PERNŠTEJNEM – Prohlídka Městského muzea

Pozvánku do Městského muzea pro veřejnost zdarma dostáváme také z Bystřice nad Pernštejnem od ředitele muzea, pana PhDr. Vladimíra Cisára, jemuž tímto sr­dečně děkujeme. Dne 5. července 2015 zde mohou zájemci o historii shlédnout několik zajímavých stálých expozic. Bystřice nad Pernštejnem je město v moravské části Českomoravské vrchoviny v okrese Žďár nad Sázavou. Pro někoho je spojena s těžbou uranu, někomu učarovala krása zdejší přírody a někomu město splývá se jménem moravského šlechtického rodu Pernštejnů a jejich někdejším sídlem, sta­robylým hradem Pernštejnem. V Bystřici se narodil také moravský zemský archivář a historiograf Antonín Boček, autor moravského diplomatáře. Je zde i pochován.

 
     Městské muzeum v Bystřici nad Pernštejnem dokládá svými bohatými sbírkami, že Bystřicko je místem mnoha vrstev a dle slov jednoho z hostů v návštěvní knize „…není na světě člověk, který by v tomto muzeu nenašel téma pro sebe.“ Rozhodnete-li se ve svátek slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje navštívit zdejší městské muzeum, můžete spatřit tyto výstavy:
 
Živé ryby Vysočiny
Stará škola
Vývoj osídlení povodí Svratky
Síň odkazu Aloise Lukáška
Uran na Vysočině
Štěpánovská litina
Etnografie a řemesla
Historie města Bystřice nad Pernštejnem
Přírodopisné sbírky
a další.
 
     Muzeum města Bystřice nad Pernštejnem naleznete v centru města, na Masarykově náměstí 1, v těsné blízkosti sousoší patronů Moravy, svatých Cyrila a Metoděje. Ředitel muzea, pan Cisár, nás krom mnoha jiných zajímavostí upo­zornil na podstavec sousoší s vytesanou prosbou ke svatým bratřím, aby „neopouštěli Moravanů dobrých“, která bývá častým objektem fotografování turistů. Bystřice a její muzeum se jistě bude líbit i Vám, přejeme šťastnou cestu na Moravské Horácko.
 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *