Shrnutí 6. ročníku vlajkové iniciativy

Morava není žádný romantický výplod fantazie, mýtus ani pohádka, která se vyprá­ví dětem na dobrou noc. Morava je živý organismus. Morava je základ našeho státu a se svou nezaměnitelnou kulturou, tradicemi a bohatou historií jeho významnou a neodmyslitelnou součástí. Iniciativa Moravské národní obce „Za vyvěšování morav­ské vlajky“ už dávno není jenom o počtu radnic, které vyvěsí vlajku Moravy. Dnes je jich většina — pro přesnost z celkového počtu přibližně 1900 je na letošním seznamu 1118 obcí. Šestý rok tak máme možnost pozorovat sílící hlas obcí vyjadřu­jících svou sounáležitost k Moravě a její kultuře nebo ji podporující.

Protože už není potřeba dokazovat existenci moravanství a zemského patriotismu, nebrali jsme letos oslovování radnic nijak systematicky, nýbrž jsme kontaktovali vybrané obce Moravou napříč s lehkým důrazem na Vysočinu a obce při historické zemské hranici. Vlivem blízkosti českého kulturního prostředí by se právě tady mohl předpokládat nižší zájem o tradiční hodnoty Moravy. Vůbec poprvé jsme významněji uspěli na moravském území Jihočeského kraje — na Dačicku. Krom tradičních Dačic, kde je vlajka Moravy vyvěšována již několik let, se letos rozhodli připomínat si Moravu také v dalších sedmi obcích, například Třeběticích, Červeném Hrádku, Volfířově. Obdobná situace je na Svitavsku, kte­ré je dlouhodobě administrativně připojeno k českým krajům a navíc je tu po válce dosídlené obyvatelstvo. Nově tu vlajku Moravy vyvěsili například ve městě Jevíčku. Okres Žďár nad Sázavou: + 37 radnic (celkem 92, i v Čechách), Třebíč: + 23 (celkem 100), Jihlava: + 5 (celkem 29). Za výjimečný úspěch považujeme také obce v severní části Moravy (a Slezska) na Novojičínsku, Šumpersku, Bruntálsku a Opavsku. Chloubou letošního ročníku je město Příbor, městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz i město Zubří. Na jihu Moravy pak město Hodonín, Hustopeče, Dubňany a malé, leč významné, Dolní Věstonice.
Iniciativa Moravské národní obce není jenom o obcích, které vyvěsí moravskou vlajku. Známe totiž i názory někte­rých starostů, kteří odmítli vlajku vyvěsit. Možná to někoho velmi překvapí, nejsou tu lidé méně uvědomělí nebo lho­stejní. Někde nejsou z časových důvodů dostatečně seznámeni s naším projektem, jinde mají obavy, aby neudělali něco „proti něčemu“. Nejčastěji se však opakuje poraženecké: „Víme, že jsme na Moravě, k Moravě se hlásíme, ale žádná vlajka nám ji nevrátí.“
V mnoha obcích došlo po loňských volbách k výměně zastupitelstev, nicméně i noví představitelé hodlají pokračovat v této tradici započaté svými předchůdci. Někde si vyvěšování vlajky schválili na celé volební období (město Boskovice, Baška na Frýdeckomístecku) a někde dokonce na dobu neurčitou (městská část Brno-Královo Pole, Libhošť na Novo­jičínsku a mnoho dalších). Velmi dobrým signálem pro Moravu i do budoucna je přístup nově zvolených osobností. Jsou to lidé otevření, nezatížení předsudky a Moravu chápou jako historickou, neprávem opomíjenou hodnotu, jako kulturní dědictví, které je třeba opatrovat.
S velkou nelibostí je vnímáno cynické přezírání Moravy, zatajování dějin či necitlivé zrušení staré zemské hranice. „Morava nejsou Čechy, neříkejte nám Čechy nebo Česko, nejsme východ republiky, jsme Moravané na Moravě.“ Ukázalo se, že kolektivní paměť obyvatel Moravy nelze vymazat. Nechceme nic nestandardního, pouze respekt historických, kulturních a národnostních specifik Moravy. Morava má své vlastní dějiny a zaslouží si, aby bylo o její historii ve ško­lách pravdivě informováno. Iniciativu Moravské národní obce lze do jisté míry chápat také jako sociologický průzkum a tohle je jeho výsledek. Násilné stírání rozdílů vyvolává obranné reakce a lidé mají tendenci přimknout se k Moravě o to více, čím agresivněji je jim vnucována jiná identita. Nevzdávají se svých tisíciletých tradic, svých kořenů, jsou si vě­domi jejich ceny, Morava žije.
Děkujeme představitelům obcí a měst, že ve svátek patronů Moravy, svatých Cyrila a Metoděje, vyvěsili moravskou vlajku. Za vyvěšení moravské vlaky děkujeme také těm představitelům samospráv, kteří se nenechali znechutit e-maily zpochybňujícími žluto-červenou zemskou vlajku s erbem a nenechali se zmást názory pražských odborníků. Nikoliv po­prvé v historii zaměňují vexilologové legitimitu moravské vlajky s vexilologickou správností. Žluto-červená vlajka Mo­ravy je podložená historicky, viz Moravská zemská sněmovna. Zlatá a červená jsou jediné barvy země Moravy, které kdy byly uzákoněny moravským sněmem. Při vší úctě k tuzemským odborníkům, nejsou oprávněni zasahovat obyvatelům Moravy do podoby jejich vlajky. K tomu je způsobilý pouze lid Moravy a moravský zákonodárný orgán. Vexilologie, po­mocná věda historická, jejímž úkolem je vlajky popisovat nikoliv jejich podobu nařizovat, by měla volbu lidu, vlajku s erbem (vzniklou v občanském prostředí), respektovat. Protože Morava jako právní subjekt neexistuje, nelze ze strany odborníků hovořit o „správné či nesprávné vlajce“. Ať už se vyvěsí jakákoliv verze, je to projevem úcty k Moravě a jejím tradicím. To je hlavní myšlenkou naší iniciativy a dnes již víme, že zastínit tuto skutečnost se nikdy nepodaří.
Děkujeme také vedení muzeí. O pomoc s poznáváním historie Moravy požádala Moravská národní obec městská mu­zea a místní pamětihodnosti. Ve svátek věrozvěstů bylo zpřístupněno zdarma nebo se slevou 40 muzeí. Nově letos hrad Špilberk (Brno), památka UNESCO — Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře (Žďár nad Sázavou), Městské muzeum a galerie (Svitavy), Muzeum Blansko, zámek Bučovice, Muzeum Břidlice (Budišov nad Budišovkou), Městské muzeum (Bystřice nad Pernštejnem), Rodný dům Johanna Gregora Mendela (Hynčice), Muzeum Alfonse Muchy a Vladimí­ra Menšíka (Ivančice), Městské muzeum (Jevíčko), Průmyslové muzeum Mladějov (Mladějov na Moravě), Kaple Svaté­ho Ducha (Podolí u Uherského Hradiště), Městské muzeum (Velká Bíteš), Military muzeum generála Sergěje Jana Ingra (Vlkoš), Hradiště sv. Hypolita a Minoritský klášter (Znojmo), Vrbasovo muzeum (Ždánice).
Děkujeme všem spolupracovníkům, kteří se podíleli na této iniciativě, regionálním zmocněncům i moravským pat­riotům v jednotlivých obcích. Děkujeme všem příznivcům a podporovatelům.
Zvláštní poděkování Jihomoravskému krajskému úřadu.

Lenka Holaňová

 

místopředsedkyně Moravské národní obce

 

Brno, Jihomoravské hejtmanství

 

Číměř, okres Třebíč

 

Dačice, okres Jindřichův Hradec

 

Fulnek, okres Nový Jičín

 

Křtiny, okres Blansko

 

Lukov, okres Třebíč

 

Odunec, okres Třebíč

 

Postřelmov, okres Šumperk

 

Uničov, okres Olomouc

2 odpovědi na “Shrnutí 6. ročníku vlajkové iniciativy”

  1. Dobrý den, blahopřeju k dobře odvedené práci.
    Omlouvám se za nevhodné místo, ale dám sem odkaz na včerejší Udalosti na čt1 9.8.2015 pro ty kdo to neviděli, nebo to nezaznamenali.
    Sledujte reportáž začínající v min 41,33.

    http://www.ceskatelevize.cz/specialy/udalosti/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *