Pozvánka na Slavnosti města Šumperka

V sobotu 4. června 2016 se opět uskuteční Slavnosti města Šumperka. Letos tomu bude již 526 roků od setkání zástupců moravských a slezských stavů, kteří po smrti Matyáše Korvína řešily otázku, zda se mají obě země vrátit do České koruny, nebo zůstat ve svazku Koruny uherské. Díky dřívější dohodě mezi Vladislavem Jagellon­ským a výše uvedeným uherským králem se totiž tzv. vedlejší země ocitly ve spo­jení s Uhrami. Nakonec došlo k dohodě, že Moravané a Slezané budou postupovat společ­ně. Letos Slavnosti také připomenou 700. výročí narození Karla IV., který ja­ko moravský markrabě držel Šumperk v letech 1333—1340. Více zde. Sraz členů a pří­znivců Moravské národní obce bude v 16.30 hodin v Sadech 1. máje u jezírka.

3 odpovědi na “Pozvánka na Slavnosti města Šumperka”

  1. Vážení členové a příznivci Moravské národní obce,
    Slavnosti města Šumperka jsou skvělou možností pro prezentaci našeho spolku a propagaci zdravého moravského patriotismu. Proto bychom byli velmi rádi, kdybychom se v hojném počtu setkali v sobotu 4. června 2016 od 16:30 hodin v šumperských sadech 1. máje a to u jezírka se sochou koně, tedy v blízkosti hlavní scény slavnosti. Budeme se těšit na setkání s vámi. Nezapomeňte si vzít s sebou klubová trička, moravské vlajky a další propagační předměty.

    http://www.znatemapu.cz/sady-1-maje-sumperk

  2. Ahoj Moraváci, i když správně by to mělo být Moravané, hej..ale dnes nechme radši trochu formálnost stranou,ja..bo..bo já su stejně Slezanka, což správně ani neumím s tím našym českim pravopísym napísat..Zdravím,bo jste mi udělali radost, že dojde k našemu SRAZU, ale já bohužel nemožu přijít, bo mám zas cosik jinýho naplanováne..moc mě to mrzí, tak doufám, že budu sama, komu to nevyjde, ba přímo zklame ..ale můžeme se srazit třeba aj jindevá, jen trochu dát vědět s předstihem..ješče raz zdravím a přeji, at se to vydaří..ahoj..zdraví Yd

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *