NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU – Prohlídka městského muzea

Jednou z mnoha novinek na našem seznamu pamětihodností zpřístupněných 5. července zdarma je také městské muzeum v Náměšti nad Oslavou v okrese Třebíč. Samotné město Náměšť se zúčastňuje iniciativy „Za vyvěšování moravské vlajky“ od jejího zahájení v roce 2010. Představitelům města a paní Mgr. Zuzaně Valové, která prohlídku muzea umožnila, srdečně děkujeme.
 
V Muzeu Náměšť jsou otevřeny dvě stálé expozice:

Ateliér náměšťského fotografa Ondřeje Knolla
Ondřej KNOLL (1883 – 1960), fotograf, majitel papírnictví a knihkupectví v Náměšti. Jeho fotografie jsou známy od roku 1906. Fotografoval nejen jihozápadní a západní Moravu, ale zajížděl i do jiných míst a krajů, jejichž krása nebo historie ho zaujaly. Pokládal se za profesionálního fotografa, většina jeho snímků však přerůstá do umělecké fotografie. Nyní je takto oceňován. Byl vydavatelem pohlednic pro mnoho obcí v celém Československu. Patřil k přátelům Otokara Březiny, Jakuba Demla, Josefa Kapinuse aj. Jeho fotografie rád používal ve svých publikacích Jakub Deml.
 
Papírníkova tiskárna
Vybavení dnes už zcela historické tiskárny věnoval městu pan Jiří Papírník, tiskař a dlouholetý náměšťský kronikář. Jeho otec Vilém Papírník zde začal podnikat v tiskařském řemesle už v roce 1926 a provoz jeho tiskárny byl jednou z nejvýraznějších živností ve městě. Expozice je koncipována jako tiskařská dílna, kde si můžete prohlédnout historické stroje a nářadí a zároveň se seznámit s technikou tiskařského řemesla. Kolik bylo oproti dnešní moderní počítačové technice třeba detailní práce a trpělivosti, než se vytiskla jedna stránka, natož pak kniha. Celý tento proces v Papírníkově tiskárně uvidíte – od uložení písmenek v kasách, sázení, tisk, řezání, až po vázání knih. Také si můžete vlastnoručně vyrazit na historickém stroji na ruční papír emblém náměšťského znaku. Kromě toho jsou zde vystaveny krásné tiskařské štočky, staré tisky z místní tiskárny a unikátní sbírka přání do nového roku PF od Jiřího Papírníka.
 
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *