UHERSKÉ HRADIŠTĚ – MHD zpřístupní památky Velké Moravy

Mohlo by se zdát, že fungování městské hromadné dopravy v Uherském Hradišti, Starém Městě a Kunovicích je záležitostí výhradně místního charakteru a z hlediska Moravy jako celku nemá tato problematika žádný význam. Není tomu tak docela. Uherskohradišťská MHD je sice záležitost převážně místní, nicméně i ona má širší význam.

Pro mnohé moravské patrioty jsou důležitá památná místa vztahující se k dávným dějinám Moravy. Slovácké souměstí má taková místa hned tři – Staré Město – Špitálky, Staré Město – Na Valách a Uherské Hradiště – Výšina svatého Metoděje (Sadská výšina, Sadské Špitálky). Zatímco mnohá památná místa leží stranou současného osídlení, ty ve Slováckém souměstí jsou obklopeny hustou městskou zástavbou. Zdálo by se tedy, že jejich dostupnost bude naprosto bezproblémová. Jenže doposud tomu tak nebylo. Podívejme se očima turisty, který přijede v sobotu vlakem do Starého Města kolem 10. hodiny. Je to vhodný čas i s ohledem na otevírací dobu některých zajímavých míst. Turista se potřebuje dostat z nádraží na náměstí Velké Moravy. Zde se nachází i jmenovaná lokalita Na Valách. Na náměstí si lze prohlédnout Památník Velké Moravy, Jezuitský sklep a Rozcestí Velké Moravy, lze navštívit Infocentrum a je možno realizovat výstup na 43 m vysokou jižní věž moderního kostela Svatého Ducha. Jenže náměstí Velké Moravy je vzdáleno 2 km od nádraží. Jistě, pro mnohé lehčí procházka, nějakých 20-30 minut chůze. Jenže co když turisté dojeli se 4-dítětem, nebo 85-letou babičkou? Anebo co když se trochu pokazilo počasí a začalo pršet? Nebo naopak se až moc vyčasilo a těch více než 30 stupňů je na procházku po rozpáleném městě poněkud příliš. Prostě situace, kdy si člověk přeje být už pod střechou Památníku, nebo Infocentra. V takově situaci i náruživý turista zvažuje, zda nezvolit jinou alternativu než turistický výšlap podél frekventované silnice. Jenže za současného stavu žádný vhodný spoj nejede. MHD ve Starém Městě o víkendu téměř nejezdí a na nejbližší příměstský autobus, který by ho dovezl alespoň na přijatelně vzdálenou zastávku Lidový dům, by si turista musel počkat do 11.26 hod., tedy 1,5 hodiny! Staroměstské nádraží, považované za spojnici se světem, je hlavně o víkendu dopravně odříznuto. Rovněž přesun mezi staroměstskými lokalitami a Výšinou sv. Metoděje je za této situace nerealizovatelný. Sporadicky jedoucí příměstský autobus dojede jen na Autobusové nádraží Uherské Hradiště. Výšina je od nádraží vzdálena 1,5 km. Páteřní linky MHD Staré Město – Uherské Hradiště – Kunovice, které by zajistily propojení všech památných velkomoravských lokalit, o víkendu téměř nejezdí. Nehledě na to, že pro hlavně turistu jsou příměstské linky značně nepřehledné.

Tento malý příklad dokumentuje současný stav MHD ve Slováckém souměstí. Nedokonalostí je mnohem víc. Zdaleka nejde jen o nedostatek spojů o víkendu, ale i jejich trasy, přehlednost, pohodlí, rychlost. Například v Uherském Hradišti MHD vůbec nezajíždí k vlakovému nádraží, což je u města této velikosti naprostá rarita.

Reforma MHD

Slovácké souměstí je neoficiální název pro trojměstí Starého Města, Kunovic a Uherského Hradiště. Město Uherské Hradiště se skládá z šesti místních části (Uherské Hradiště, Mařatice, Jarošov, Sady, Vésky, Míkovice). Za sedmou část jsou někdy považovány Rybárny; toto bývalé předměstí ale nemá vlastní katastr. Tento celek má přibližně 38 tisíc obyvatel. Zdejší městská doprava byla ze strany občanů vystavena kritice již dlouho. V září 2011 vydal pan Jan Kolařík „Návrh na zlepšení MHD“. Protože tento dokument vzbudil ohlas mezi občany měst souměstí, autor si uvědomil, že jednotlivci velké změny nebudou snadno prosazovat. Vytvořil tedy tým s podobně smýšlejícími přáteli, který dal v únoru 2012 dohromady webovou stránku http://mhduh.cz a v říjnu 2012 založil i oficiální občanské sdružení. V červenci 2016 pověřil starosta Uh. Hradiště zakladatele sdružení pana Jana Kolaříka, aby vedl zpracování oficiální koncepce zlepšení veřejné dopravy v Uherském Hradišti. Následoval více než rok usilovné práce a 1. listopadu 2017 byla nová koncepce oficiálně představena veřejnosti. V brzké budoucnosti by tedy cestování (nejen) na památná místa mělo byt mnohem jednodušší. Podle realistické varianty mají propojení nádraží a památných lokalit zajišťovat linky 1 a 5.

Linka 1 spojí Železniční stanici Staré Město, Náměstí Velké Moravy, Autobusové nádraží v Uherském Hradišti a Výšinu sv. Metoděje (zastávka Garáže ČSAD).

Linka 5 spojí Železniční stanici Staré Město, Velkomoravské náměstí bude přístupné díky zastávce Lidový dům, Železniční stanici v Uherském Hradišti a Výšinu sv. Metoděje (zastávka Sady, Špitálky).

Památná místa v dopravním systému

Staré Město – Špitálky
Nachází se v docházkové vzdálenosti vlakového nádraží (1 km).
Nejbližší zastávka MHD:
– Rozcestí k železniční stanici 0,4 km.

Staré Město – náměstí Velké Moravy s lokalitou Na Valách
Nejbližší zastávky MHD:
– Náměstí Velké Moravy.
– Lidový dům.

Uherské Hradiště – Výšina svatého Metoděje (Sadská výšina, Sady – Špitálky)
Nejbližší zastávky MHD:
– Sady, Špitálky
– Sady, Rozcestí
– Garáže ČSAD

První podrobnější článek o reformě MHD.

Blížší informace o nové koncepci MHD na tomto oficiálním webu hradistskadoprava.cz.

schema_koncepce_verejne_dopravy_uh_2017-11-01

Pdf v plné velikosti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *