Zahájení 9. ročníku vlajkové iniciativy MNO

Náš spolek Moravská národní obec vyhlašuje devátý ročník občanské iniciativy „Za vyvěšování moravské vlajky“. V nejvýznamnější moravský svátek dne 5. července si připomínáme příchod slovanských věrozvěstů, patronů Moravy, sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Součástí oslav je tradiční vyvěšování vlajky Moravy na radnicích a úřadech.

Od roku 2010 se proto obracíme na představitele obcí a měst s výzvou, aby v tento den vyvěsili na budovách moravskou vlajku. Výzva rovněž obsahuje fakta o moravských symbolech, z nichž mnohé nejsou v současných encyklopediích zmiňovány, seznam významných moravských svátků, kdy je také možné vyvěsit vlajku Moravy a reakce některých představitelů samospráv.
Nechybí ani tradiční doprovodná výzva ke zpřístupnění místních muzeí a pamětihodností dne 5. července zdarma nebo se slevou. Jejím cílem je poznávání Moravy a historie místa, kde žijeme.

Hlavní koordinátorkou vlajkové iniciativy je Lenka Holaňová, regionálními zmocněnci jsou Stanislav Blažek, Eliška Plačková, Pavel Opletal, Jaroslav Vyhnálek a Ing. Hynek Rusňák.

Aktuální informace o obcích, které 5. července vyvěsí moravskou vlajku (včetně seznamu památek) je možné sledovat na hlavní stránce Vyvěsíme, a na facebooku Chcu, aby na mojí radnici vlála moravská vlajka.

Jestliže si přejete, aby i ve vaší obci vlála moravská vlajka nebo chcete-li se zapojit do dalších akcí MNO, volejte nebo pište koordinátorce:

Lenka Holaňová
1. místopředsedkyně Moravské národní obce
hlavní koordinátorka vlajkové iniciativy
Mobil: 604 527 832
E-mail: holanova@zamoravu.eu

VÝZVA MNO 2018 | STÁHNOUT

Jedna odpověď na “Zahájení 9. ročníku vlajkové iniciativy MNO”

  1. Jsem hrdý, že jsem moravák! O to víc mě mrzí, že musíme furt všem ustupovat. To platí i o naší vlajce, na kterou přidáváme národní znak, abychom ji, jak se všude vysvětluje, odlišili od jiných, podobných vlajek. Přitom je naše bikolorová vlajka historicky starší a navíc velice krásná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *