NOMINACE NA OSOBNOST MORAVY 2019 – RADEK JAROŠ

Vážení příznivci Moravy, nás organizátory ze spolku Moravská národní obec velmi těší, že druhou osobností, která přijala nominaci na cenu „Osobnost Moravy“ je profesionální horolezec, fotograf a držitel tzv. Koruny Himálaje, pan RADEK JAROŠ.
Narodil se 29. 4. 1964 v Novém Městě na Moravě. V roce 1994 započal své himálajské dobrodružství tehdy neúspěšným pokusem o zdolání Mt. Everestu. Kouzlu nejvyšší hory podlehl a při své druhé výpravě do velehor v roce 1998 se mu podařilo vystoupit na vrchol. V letech 2000 a 2001 následovaly dvě fyzicky i finančně náročné, avšak neúspěšné expedice. Ale díky svému celoživotnímu mottu „Kde je vůle, tam je cesta“ se nevzdal, dokonce opustil své zaměstnání a vstoupil na nejistou dráhu profesionálního horolezce. Následovalo dalších deset let strávených v pohoří Himálaj a Karákóram, během nichž vystoupil na jedenáct osmitisícových vrcholů planety. I přesto, že na expedici Annapurna 2012 utrpěl těžké omrzliny, seriál svých vysokohorských expedic zakončil v červenci roku 2014 dosažením vrcholu K2. Stal se tak prvním občanem České republiky a teprve patnáctým člověkem světa, který stanul na všech čtrnácti osmitisícových vrcholech planety bez pomoci výškových nosičů a použití umělého kyslíku. Na svém kontě má i další skalní a ledovcové vrcholy Evropy, Afriky, Jižní Ameriky a Asie.
Za opakovanou záchranu života několika horolezců během expedice Dhaulagiri 2008 obdržel v roce 2009 hlavní cenu Fair Play od Českého olympijského výboru a v následujícím roce i od Evropského hnutí fair play. V současné době je členem předsednictva Českého klubu fair play.
Díky hlasování téměř sta sportovců, účastníků LOH v Londýně 2012 a ZOH v Soči 2014, získal za nejlepší sportovní výkon roku 2014 Cenu Jiřího Gutha-Jarkovského, udělovanou Českým olympijským výborem. V současnosti je v předsednictvu FP ČÉV a členem pléna ČOV.
Svůj další projekt, Korunu Světa, úspěšně zahájil na jaře 2016 výstupem na severoamerickou Denali a na podzim téhož roku, poté, co na kole dojel ze svého rodného města na Kavkaz, i zdoláním nejvyšší evropské hory, Elbrusu. V roce 2017 absolvoval expedici na Mount Kosciuszko – nejvyšší vrchol pevninské Austrálie. Stejně jako u ostatních expedic Koruny Světa platilo, že cílem není pouze dosažení vrcholu, a tak po výstupu na nejvyšší vrchol absolvoval legendární extrémní cyklistický závod Crocodile Trophy v severní části Austrálie. V prosinci 2017 vyrazil směrem na nejchladnější a nejopuštěnější kontinent planety – Antarktidu a její nejvyšší vrchol Mount Vinson. Stanul na něm 25. prosince 2017. Dalšího vrcholu Aconcaguy – nejvyšší hory Jižní Ameriky dosáhl 4.1.2019, K dosažení Koruny světa nyní zbývají „už jen“ Puncak Jaya – nejvyšší hora Oceánie, Kilimanjaro – nejvyšší hora Afriky.
Děkujeme Radku Jarošovi za přijetí naší nominace. Přejeme tomuto špičkovému sportovci mnoho dalších úspěchů a především vždy šťastné návraty z velehor domů na Moravu.

Za koordinační tým iniciativy „Osobnost Moravy“

Stanislav Blažek
kontaktní osoba, jednatel s osobnostmi

Radek Jaroš

Radek Jaroš

Radek Jaroš

Radek Jaroš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *