NOMINACE NA OSOBNOST MORAVY 2019 – DALIBOR BALUT

Vážení příznivci Moravy, Moravanky a Moravané, dnes vám chceme představit další zajímavou a všestrannou osobnost, která k naší radosti přijala nabídku na nominaci v anketě Osobnost Moravy 2019.Cestovatel, dobrodruh, sokolník, tramp, milovník přírody, pěstitel bonsají, moravský patriot, pan Dalibor Balut, se narodil 26. listopadu 1973. Pocházi z Bohuňovic u Olomouce. Dnes pracuje jako stolař na volné noze a žije v malém srubu na kraji lesa v Troubelicích na Uničovsku. Jak sám říká, tak trochu proti proudu času. V 90. letech podnikl několik dobrodružných cest na kole po celé Evropě. Cestoval po horách s aljašským malamutem. V roce 2015 podnikl první dlouhou cestu na svém arabském koni jménem Scheila. Po procestovanych 1600 kilometrech kolem České republiky byl jako první jezdec z naší republiky přizván do Cechu Long Riders, který sdružuje cestovatele na koni po celém světě. V dalších letech podnikl tři cesty o délce 4400 km. O svých cestách natáčí zajímavé filmy. Považuje se za trampa samotáře, proto na podzim roku 2016 začal opravovat starou zchátralou chatu pod Bradlem zvanou Swenov. Dnes je Swenova chata udržována a turisté i trampové mohou posedět a užít si tak romantiku třeba u hořícího ohně.

V současné době Dalibor Balut připravuje svou další velkou, 2000 kilometrů dlouhou, dobrodružnou cestu se svou klisnou Scheilou. Trasa povede z Lotyšska až domů na rodnou Moravu, do hanácké dědiny Troubelice.

O své cestě říká: „Už v květnu vyrazíme z Lotyšska a dojedeme do Litvy, kde budou velké oslavy stoletého výročí nezávislosti. Sto jezdců na sto koních pojede sto kilometrů do hlavního města Vilniusu. Pro mě je velkou ctí, že jsem také já dostal pozvání k účasti na této slavnostní jízdě. Část cesty nás povede po stopách, kudy kdysi projížděl slavný francouzský vojevůdce Napoleon. U Kaunasu se odehrála první napoleonská bitva, další válečné tažení následovalo u Vilniusu. Rozhodl jsem se, že z Pobaltí dojdeme až domů. Jsem vybaven moravskou vlajkou, kterou s hrdostí povezu a lidem ve světě budu vyprávět o naší krásné zemi Moravě. Také Cech Long Riders věnuje mojí cestě pozornost, byla mi nabídnuta na této cestě prestižní možnost nést vlajku Cechu long Riders. Je to pro mě velká čest, nést tyto dvě, mému srdci blízké vlajky.“

Děkujeme panu Daliboru Balutovi za souhlas s nominací na cenu „Osobnost Moravy“ pro rok 2019. Za náš spolek Moravská národní obec tomuto moravskému cestovateli přejeme mnoho štěstí, radostí, příjemných zážitků na cestách a především šťastné návraty domů na Moravu.

Za koordinační tým iniciativy „Osobnost Moravy“

Stanislav Blažek
kontaktní osoba, jednatel s osobnostmi

18 odpovědí na “NOMINACE NA OSOBNOST MORAVY 2019 – DALIBOR BALUT”

  1. Ráda dám svůj hlas Daliborovi Balutovi , protože jeho videa z cest jsou nádherným pohlazením po duši.

  2. I já se přidávám s přáním šťastné cesty a návratu ve zdraví koníka i pana Baluta, kterému dávám svůj hlas.

  3. Je to velkæ osobnost našeho okresu ! Přeji dobré umístění a hodně úspěšných kilometrů s koníkem ! Oboum pevné zdraví a šťastné návraty z cest ….. Těším se na reportáže !

  4. Dalibor Balut! Pevné zdraví a vždy šťastný návrat domů kamaráde! Máš můj obdiv drsňáku…

  5. Také dávám svůj hlas Daliborovi. Ve dnešní šíleně rychlé a přetechnizované době ho obdivuju za jeho čistý, srdečný a upřímný vztah k přírodě a ke zvířatům. Všechna jeho videa, která opakovaně sleduju, mi umožní stát se součástí všech jeho cest a drobných i větších objevů, jsou nádherným pohlazením
    po duši………………….

  6. Já se k hlasování přidávám. Nominace pana Dalibora Baluta je určitě zasloužená. Nejen proto, že se svou Sheilou překračuje hranice států i lidských možností, ale i za krásná videa ze svých cest. Videa, která nám všem, kteří v tu chvíli nemůžeme být „tam venku“ připomínají, že ten normální svět – kde je modré nebe nad hlavou a zelená tráva pod nohama, stále ještě existuje. Moc díky Dalibore. Přeji pevné zdraví Tobě i Sheile, vždy volnou cestu vinoucí se za obzor, mnoho dalších úspěšně zdolaných kilometrů, šťastný návrat domů i další přibité podkovy na stěně strubu. A také to, aby jsi na svých cestách mnohem častěji potkával stejně nadšené jezdce jako jsi Ty (i když si zatím troufnou jen na kratší vzdálenosti) – hmatatelný důkaz, že Tvé počínání inspiruje ostatní, zatím ještě váhající. A pro všechny turisty bude určitě příjemnější setkání s milým koníkem a příjemným člověkem, než uskakovat z cesty řvoucím terénním motorkám a čtyřkolkám v našich lesích.

  7. asi uz je pozde, ale i tak davam hlas Daliborovi Blahutovi. Jeho pristup k zivotu by mohl byt pro mnohe vzorem! Doporucuji zhlednout jeho videa a hned budete vedet o cem mluvim.

  8. Dalibore, žiji pouze několik km od Tebe, ovšem nikdy jsem netušil, že
    sdílím prostor s tak inspirativním člověkem, jako jsi Ty. Děkuji Jirka Vajglov.

  9. Pana Dalibora jednoznačně podporuji.Sice ho osobně neznám a rád bych někdy poznal.Ale i tak vím že se jedná o neobyčejnýho a zajimavýho člověka.

  10. Neskutečné.Díky videa s Jakubem Vágnerem již třetí den od rána do večera sleduji výpravy Dalibora s Sheilou.Nádherná kobyla,nádherné výpravy,velká úcta k přírodě,slušnost,pracovitost.Jsem nadšen a jak pojedu někdy okolo,tak neodolám a zastavím se.Setkat se s takovým člověkem bude pro mě velká čest,pokud se to podaří.Dalibore,přeji pevné zdraví a hodně kilometrů s Sheilou oběma.A těším se na další videa.S pozdravem Jiří Skřápek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *