BOJKOVICE – prohlídka muzea

Vážení obdivovatelé Moravy a moravských tradic, blíží se pátý červenec, svátek věrozvěstů, a mnozí z vás víte, že v tento den můžete z podnětu Moravské národní obce navštívit vybraná muzea a místní pamětihodnosti zdarma nebo se slevou. První novinkou v letošním roce je Muzeum Bojkovska. Vzniklo v roce 1931 pod názvem Muzeum kraje Bojkovského, za tu dobu prošlo mnoha změnami, dnes soustřeďuje skutečně výjimečné sbírky. Kromě národopisných, historických a uměleckých artefaktů zde nalezneme i předměty z doby nedávno minulé, které si ještě mnozí pamatují.

V muzeu se můžete těšit na expozice věnované nejstarším dějinám Bojkovska, cechům a řemeslům, soudnictví v Bojkovicích, lidovému domu s hospodářstvím a sakrální tématice.

Je připomenut také význam Bojkovic jako správního a soudního centra, které disponovalo soudní pravomocí již od 15. století. Stojí za zmínku, že samotné muzeum se dnes v budově bývalého soudu nachází a na tomto místě stála i bojkovská radnice z roku 1672.

Jiná výstava muzea je zaměřena na oblast Moravských Kopanic, území, které tvoří obcí Starý Hrozenkov, Žítková, Vápenice a Vyškovec. První část expozice vás seznámí s historií oblasti, životem v průběhu roku a prostým krojem s typickou barevnou výšivkou Moravských Kopanic. Popisnou část expozice doplňují výšivky, kroje a krojové součástky pocházející z různých časových období i historické fotografie ilustrující realitu všedního života.

Expozice dále pokračuje instalací dvojprostorového domu, který sloužil k umístění hospodářského nářadí, potřeb pro domácnost a často i hospodářských zvířat, a z jednoduše zařízené jizby, které dominuje  černá kuchyň s chlebovou pecí.

Zlín.cz: „Muzeum Bojkovska je skvost, který stojí zbytečně skromně v pozadí zámku Nový Světlov. Až do kraje zavítáte, tady nesmíte chybět.“

Za vstřícnost a zájem o náš projekt děkujeme srdečně manželům Mgr. Tomáši Hamrlíkovi, řediteli muzea a Mgr. Evě Hamrlíkové, dokumentátorce muzea.

Moravská národní obec

 

Sakrální umění
Jizba se stolem a postelí
Lidová světnička
Soudnictví
Školní třída
Historický byt – kuchyň s mycím stolem

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *