NOMINACE NA OSOBNOST MORAVY 2019 – JIŘÍ PLOCEK

Jiří Plocek, foto ČRo Vltava

Další velkou osobností, která k naší radosti přijala nominaci v anketě Osobnost Moravy, je pan Jiří Plocek. RNDr. Jiří Plocek je vystudovaný biochemik, pracoval několik let v akademickém výzkumu. Dále působil jako profesionální hudebník (skupina Poutníci), hudební producent a vydavatel (vlastní vydavatelství GNOSIS BRNO provozoval v letech 1995-2005). Za vydavatelskou práci získal několik ocenění (Cena Classic, Cena Národopisné společnosti, Cena nezávislých publicistů Žlutá ponorka). S Jitkou Šuranskou získal za album Písňobraní cenu Anděl 2005. 
V letech 2006-2016 pracoval v Českém rozhlase Brno jako hudební redaktor a dramaturg Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů (BROLN). Jako publicista přispíval do Literárních novin (2007-2009), kde v roce 2008 redigoval stránky věnované umění. Je spoluzakladatelem družstva Kulturní noviny v roce 2009. V letech 2009-2018 byl předsedou představenstva družstva a šéfredaktorem.
Je autorem knih Hudba středovýchodní Evropy, Kroužení, Jazzová odyssea a pořadatelem knih Sešlost u Nečasů, Sušilovské zrcadlo a Malé příběhy velkých dějin.

Pan Jiří Plocek je moravský patriot a propagátor tradiční moravské kultury. Připomeňme jeho nejnovější počin – pětidílný pořad na stanici Vltava z cyklu Metamorfózy tradice s názvem „Moravské proměny“. Poslechněte si tady:  Metamorfózy tradice: Moravské proměny 

ČRo Vltava k pořadu:
Morava má zvláštní postavení v současném společenském vědomí. Jedna z historických zemí Koruny české sice dnes administrativně neexistuje, ale přitom je stále vnímána jako svébytný kulturní celek a duchovně žije, vědoma si sebe sama již více než 1000 let. Projevy její tradiční kultury jsou natolik výrazné, že jí zajišťují bezpečné a rovnocenné místo v rodině evropských kulturně-historických regionů. Objevování hlubších kořenů moravské kultury a duchovnosti – například skrze archeologické nálezy posledních desetiletí – přispívá k tvorbě nové památkově-turistické infrastruktury, která ruku v ruce s živou kulturou (festivaly, slavnosti, místní zvyky) vytváří pro návštěvníky neobyčejně působivé prostředí.

Pohled Jiřího Plocka si přiblížíme citátem z úvodního dílu:
 „Přestože nebyla Morava jako země, kterou zrušili v roce 1948 po svém vítězství komunisté, po roce 1989 administrativně a politicky obnovena, kulturně a duchovně zemí stále je. Už sám její název nese v sobě zemi. Termín Morava je v geografickém a historicky kulturním kontextu používán ve stejné rovině jako Čechy, Slovensko, Dolní Rakousy, Korutany, Bavorsko. … Po sametové revoluci někteří intelektuálové ironizovali snahy moravských restitučních iniciativ, a argumentovali, že to by pak samostatnost mohlo chtít třeba Chodsko nebo Žižkov.  Česká posměvačnost však nemůže zvrátit hlubší řád věcí. Myslím, že soudný posluchač cítí asymetrii v těchto názvech. Bohužel extrémně silné centralistické pojetí naší polistopadové politiky převládlo. Na rozdíl od kulturně a historicky příbuzných zemí rakouských a německých. A to nejen v otázce Moravy. Cesta k demokratické decentralizaci a samosprávě je u nás obecně pomalá a obtížná.“

Velmi si vážíme činnosti pana Jiřího Plocka pro kulturu své země a děkujeme vřele za souhlas s nominací na Osobnost Moravy roku 2019. Přejeme úspěch.

Za koordinační tým „Osobnost Moravy“

Lenka Holaňová
místopředsedkyně Moravské národní obce



Zdroj fotografií: facebook Jiřího Plocka

Jedna odpověď na “NOMINACE NA OSOBNOST MORAVY 2019 – JIŘÍ PLOCEK”

  1. Jirka je člověk,který rozumí Moravě a její povaze skutečně skromných a srdečných lidí . Jeho cit je vlastně odvaha jít do až tolik neprobádané minulosti.Hudců co hrají srdcem a dávají nám radost z krásy našeseho folklóru.Snaží dál rozšiřovat naše obzory a chápáni naší minulosti a součastnosti,chápajíc kdo jsme.Jeho úspěchy převyšují tradiční dechové a oblíbené krach dechovky regionu.Je vizionář naší identity a musíme být vďěční,že nás proslavil ve světě i vlastní tvorbou.Jeho ocenění anděl je prakticky jeho cena.Jirka je anděl!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *