1570 RADNIC – Moravská vlajka na půl žerdi

Vážení a milí přátelé Moravy, přírodní katastrofa na jihu Moravy poznamenala dvanáctý ročník iniciativy „Za vyvěšování moravské vlajky“. Naše první myšlenky samozřejmě směřovaly ke všem postiženým. Hluboce litujeme a soucítíme s lidmi v postižené oblasti.

Z pohledu oněch tragických událostí se všechno najednou zdá malicherné, tak i naše vlajková iniciativa. Živelná pohroma zaskočila nás všechny a zkalila naši radost z letošního dosaženého výsledku.

Posláním iniciativy „Za vyvěšování moravské vlajky“ dne 5. července ve svátek slovanských věrozvěstů, patronů Moravy, sv. Cyrila a Metoděje, je připomínka Moravy, moravské kultury, historie a tradic. I letos jsme vyzvali namátkově několik obcí k vyvěšení vlajky Moravy, někde reagovali obratem (Velatice, okr. Brno-venkov: „Rádi se k této tradici připojíme“) a někde o tom ještě jednají. V této pohnuté době jsme se rozhodli již nikde nedotazovat na výsledek jednání a iniciativu na čas přerušit. Nicméně naše dosavadní poznatky a nově připojené radnice jsou natolik významné, že vám je musíme postupně zprostředkovat.

Naše promoravská iniciativa je již mezi moravským obyvatelstvem i představiteli samospráv dostatečně známa, takže ačkoliv jsme letos všude výzvy neodeslali, přicházela z různých stran souhlasná stanoviska k zapojení do iniciativy. To byl i případ půvabného města Štramberka na Novojičínsku, kterému se pro jeho malebnost přezdívá moravský Betlém. Je známý svou dominantou, bývalou hradní věží Trúba, valašské chalupy spolu s jádrem města jsou chráněny jako městská památková rezervace. Velmi nás potěšila také registrace Tlumačova na Zlínsku. Tlumačov je proslulý Zemským hřebčincem, jehož celý areál byl vyhlášen kulturní památkou. Zanedbatelnou není ani skutečnost, že památka slouží svému účelu kontinuálně od svého založení v roce 1925 až po současnost. V této oblasti připisujeme také obec Machová – zastupitelstvo „souhlasí s vyvěšením moravské vlajky v tento svátek, a to každoročně.“

Dále jsme postupovali cikcak Moravou a někde se zastavili. Nejčastěji to bylo na Blanensku. Zde nám účast potvrdily například Kotvrdovice, Kunice, Lubě, Sebranice – „připojili jsme se už vloni“, Sulíkov, Míchov – „doteď jsme to neřešili, musíme to napravit“.

V okresech Hodonín a Břeclav se přibližujeme plné účasti, rovněž na Vyškovsku, které se dostalo mezi moravskými okresy do vedoucí pozice. Zde si připisujeme na konto Chvalkovice, Medlovice a Rybníček.

Znojemsko hlásí Běhařovice – „dosud jsme neměli vlajku kam dát“, Hrabětice – „samozřejmě budeme vlajku vyvěšovat každoročně jako novou tradici“, Morašice – „ano, tu vlajku máme, napište nám, kdy ještě můžeme vyvěšovat, jeden den v roce nestačí“.

Stále počítáme obce, které vlajku Moravy vyvěšují. Dnes už je zajímavější počet těch, co ji nevyvěšují, jejich okruh se výrazně snížil. „Nemáme kam dát, do příště to vyřešíme, neměli jsme na to čas, peníze, zastupitelé to neschválili…“ (pravděpodobně výzvu nečetli). Ale nikoho si nedovolujeme soudit, nechodíme v jeho botách. Počty nových obcí – informativně jich bude zhruba do třicítky. Ale stojí to za to! Odpusťte nám to, ale chceme být ještě chvíli tajemní.

Přes všechnu tu mediální národoveckou propagandu – nebo možná právě proto – stoupá Morava z propasti sto let hrozícího zapomnění ke světlu a my z Moravské národní obce jsme rádi, že jsme k tomu mohli svou činností přispět.

Lenka Holaňová, koordinátorka iniciativy

místopředsedkyně Moravské národní obce

E-mail: holanova@zamoravu.eu T: 604 527 832

Sledujte nás na facebooku  

Tlumačov – Zemský hřebčinec
Štramberk – Foto Tomáš Pustka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *