NOMINACE NA OSOBNOST MORAVY 2022 – MICHAL VIKTORÝN

Vážení příznivci Moravy, Moravanky a Moravané, dnes si dovolujeme vám představit letos již druhou nominovanou osobnost. My pořadatelé ze spolku Moravská národní obec se snažíme, aby mezi nominovanými byli významní a šikovní lidé z nejrůznějších oborů lidské činnosti a tvořivosti. Proto nás velmi těší, že naši nominaci do letošní ankety Osobnost Moravy 2022 přijal pan Michal Viktorýn.

Tento amatérský meteorolog a fotograf ze Strážovic na Kyjovsku se snaží lidem na Moravě přinášet co nejpřesnější předpovědi počasí a pěkné fotografie zachycující například krajinu, přírodní jevy, nebe, oblaka, blesky atd. Díky mimořádné až 98% úspěšnosti těchto předpovědí si mnoho Moravanek a Moravanů zvyklo tyto zprávy o vývoji počasí pravidelně sledovat. Pro prezentaci svých meteorologických předpovědí využívá Michal Viktorýn již více než deset let své facebookové stránky „Počasí online Morava“, které sleduje téměř 60 000 příznivců. Jedním z důvodů tohoto velkého zájmu veřejnosti je skutečnost, že například televizní předpovědi počasí jsou pro území země Moravy celkem nepřesné a mnohdy se dokonce moderátorka vývoji počasí na Moravě věnuje jen okrajově a název naší země je často nahrazován slovním spojením „na východě“.

Příkladem prospěšné činnosti tohoto mladého Moravana je skutečnost, že díky trpělivému sledování vývoje počasí a jednotlivých průvodních jevů dokázal Michal Viktorýn s předstihem už v úterý 22. června 2021 varovat veřejnost, když na svém facebookovém profilu napsal tento status: „Pro čtvrtek se rýsuje velmi nebezpečná situace! Momentálně budeme sledovat, jak modelové předpovědi budou předpovídat právě čtvrtek. Proč? Právě pro tento den model GFS už několikátý den kreslí velmi vysoké hodnoty CAPE a to i přes 3000 a to nejdůležitější, velmi vysoké hodnoty pro vznik supercel! Tyto bouře by pravděpodobně byly opravdu velmi silné a doprovázel by je silný vítr a pravděpodobně i velké kroupy a hrozila by dokonce možnost výskytu tornáda při těchto podmínkách!“

Tato předpověď se bohužel naplnila večer, dne 24. června 2021, když velkou část Břeclavska a Hodonínska zasáhlo až neskutečně silné tornádo. Mnozí lidé ovšem díky tomuto varování Michala Viktorýna měli možnost se na tento přírodní živel alespoň částečně připravit. Dost možná tato přesná předpověď přispěla ke skutečnosti, že počet obětí a zraněných nebyl ještě o mnoho větší.

Sám Michal Viktorýn ke své nominaci v anketě Osobnost Moravy 2022 skromně říká: „No, pokud si myslíte, že na to mám právo, tak se klidně zúčastním. Nic výjimečného nedělám. Jen ve volném čase dělám dobrou předpověď počasí. A když je několik let špatné období ve světě, tak se snažím lidi potěšit nějakou pěknou fotkou.“

Závěrem bychom rádi Michalu Viktorýnovi poděkovali za činnost, kterou trpělivě a bezplatně pro nás obyvatele Moravy vykonává. Přejeme tomuto mladému Moravanovi mnoho dalších úspěchů a hlasů v této internetové anketě.

Za organizační tým iniciativy

Stanislav Blažek

kontaktní osoba a jednatel ankety „Osobnost Moravy“

Sledujte nás na facebooku: Osobnost Moravy

5 odpovědí na “NOMINACE NA OSOBNOST MORAVY 2022 – MICHAL VIKTORÝN”

  1. Je to ůžasny člověk ❤️👍 věnuje se tomu počasí s velikým obdivem a ráda ho sleduji bo co vždy predpovi, je pravda! A je NÁŠ❤️ MORAVA

  2. Nedělá než jen opisuje to co tvoří ostatní. Snad v každé předpovědi v létě píše o možnosti tornada a jednou z 50 případů se tak stalo. Jinak je to uplakanek. Když mu napíšete něco, že to tak není. Neunese to a za pár dní z ničeho nic vás blokne na Facebooku. A nejsem sám. Přitom nic sprosteho či urážlivého. Jen se mu to nehodí do krámu.

  3. Pane Karle Březino, mnoho Moravanek a Moravanů si předpovědí Michala Viktorýna váží. Tyto zprávy o počasí se věnují naší zemi Moravě na rozdíl od veřejnoprávní ČT, která se pojmu „Morava“ záměrně vyhýbá a používá hloupé spojení slov „na východě“. O dobré a prospěšné činnosti Michala Viktorýna vypovídá také sledovanost jeho stránek a množství pozitivních reakcí. Je to propagace Moravy nejen názvem stránky Počasí online Morava, svou prací pan Viktorýn dělá Moravě dobré jméno.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *