Obec ŽELECHOVICE se hrdě hlásí k Moravě – vyvěsí moravskou vlajku a zpřístupní muzeum

To, že Uničovsko je mikroregion s moravskou duší, dokazují také Želechovice. Pan starosta této starobylé hanácké obce Ing. Antonín Hampl nám potvrdil, že ve státní svátek 5. července 2023 bude na počest moravských zemských patronů svatých Cyrila a Metoděje na budově

obecního úřadu vyvěšena tradiční žluto-červená moravská vlajka se zemským znakem. Zároveň bude pro zájemce o poznání místní, regionální i celomoravské kultury, historie a života našich předků zpřístupněno místní VESNICKÉ MUZEUM, které se nachází přímo naproti budovy obecního úřadu.

Želechovice se mohou pochlubit skutečností, že jsou nejstarší obcí Uničovska. Objevují se totiž již v soupisu vsí v zakládací listině olomouckého benediktinského kláštera Klášterní Hradisko, jehož zakladatelem byl roku 1078 moravský kníže Ota I. Sličný a jeho manželka Eufémie Uherská.

Želechovice a vlastně celé Uničovsko se však mohou pyšnit také svou zajímavou předhistorií. Díky archeologickému výzkumu nejprve ve 30. letech 20. století pod vedením V. Reimera a K. Schirmeisena a později v 50. letech téhož století Josefa Poulíka bylo odkryto na lokalitě Na Loukách, severozápadně od Želechovic, série celkem 24 raně středověkých pecí na tavení železné rudy. V publikaci Uničov – historie moravského města se uvádí: „Josef Bláha nastínil možnost profitu předvelkomoravského opevněného ústředí na Povelu na železářské výrobě v této oblasti a možný zájem expanze vznikajícího velkomoravského státního útvaru Mojmírovců do prostoru strategicky důležitých zdrojů železné rudy severně od Olomouce na Litovelsku a zejména Uničovsku.“

Vážení přátelé, Moravanky a Moravané, příznivci Moravy, pokud v sobě najdete touhu po poznání a budete mít dostatek času, tak vám ze své vlastní zkušenosti mohu doporučit spojení návštěvy obce Želechovice včetně zdejšího zajímavého muzea s prohlídkou nedalekého centra stejnojmenného mikroregionu města Uničova, arboreta Makču Pikču Paseka nebo třeba naší obce Dlouhé Loučky, která stála u samotného počátku iniciativy Moravské národní obce „Za vyvěšování moravské vlajky“.

Za náš spolek bych rád panu starostovi Ing. Antonínu Hamplovi a všem představitelům želechovické obecní samosprávy poděkoval za již třináctiletou spolupráci při propagaci země Moravy a moravanství.

Stanislav Blažek, místopředseda Moravské národní obce, z. s.

zmocněnec iniciativy „Za vyvěšování moravské vlajky“

Foto archiv autora

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *