Město UNIČOV se hrdě hlásí k Moravě – vyvěsí moravskou vlajku a zpřístupní muzea

Město Uničov je už od úvodního ročníku 2010, pevným pilířem iniciativy Moravské národní obce nazvané „Za vyvěšování moravské vlajky“. Pan starosta Mgr. Radek Vincournám také letos potvrdil zapojení tohoto krásného a nejstaršího

institucionálně založeného města Moravy do oslav svátku moravských zemských patronů a spolupatronů Evropy sv. Cyrila a Metoděje.

Ve státní svátek a významný moravský den 5. července 2023, kdy si připomínáme příchod cyrilometodějské misie na Moravu, opět na krásné uničovské renesanční radnici zavlaje žluto-červená moravská vlajka se zemským znakem, tedy vpravo hledící korunovanou žluto-červeně šachovanou orlicí v modrém štítu. Zároveň na popud Moravské národní obce budou stejně jako v předchozích letech pro veřejnost zpřístupněny muzejní expozice v majetku města Uničova. Zájemci si tak budou moci prohlédnout například historickou městskou šatlavu přebudovanou na Muzeum vězeňství, muzeum U Vodní branky, expozici k dějinám působení řádu minoritů v budově bývalého kláštera, radniční věž s expozicí stavebního vývoje radnice a za sebe mohu doporučit výstup až na ochoz radniční věže, kde se vám, vážení přátelé, otevře nádherný výhled nejen na panorama celého města, ale také na krajinu Uničovské tabule, rovinu Hané a hradbu moravských hor  Nízkého a Hrubého Jeseníku.

Závěrem bych rád za náš spolek Moravská národní obec poděkoval všem představitelům uničovské samosprávy za dlouholetou spolupráci při propagaci země Moravy, její bohaté historie, tradic a nezaměnitelné kultury nás Moravanů.

Stanislav Blažek, místopředseda Moravské národní obce, z. s.

zmocněnec vlajkové iniciativy

Foto – archiv autora

Jedna odpověď na “Město UNIČOV se hrdě hlásí k Moravě – vyvěsí moravskou vlajku a zpřístupní muzea”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *