MORAVSKÝ MEČ – MNO bude spolupracovat s Jihomoravským krajem

Setkání MNO

Moravská národní obec (MNO) bude na projektu moravský meč spolupracovat s Jihomoravským krajem. V uplynulých dnech se na tom shodli předseda MNO Jaroslav Krábek a náměstek jihomoravského hejtmana Václav Božek. Společným cílem obce i hejtmanství je nechat vyrobit kopii ceremoniálního meče Moravského markrabství. Ve snaze podnítit ve veřejnosti zájem o historii a kulturu Moravy pak meč následně vystavit.


V uplynulých dnech při jednání na Národním památkovém ústavu zástupci MNO překvapivě zjistili, že také Jihomoravský kraj má zájem vyhotovit kopii moravského meče. Ve světle nově zjištěných skutečností proto Moravská národní obec iniciovala setkání s panem Václavem Božkem, náměstkem jihomoravského hejtmana. Ten záměr kraje nechat vyrobit kopii meče potvrdil. Uvedl, že jako první krok hejtmanství bude v nejbližších dnech jednání se zástupci rodiny Kolowratů. MNO naopak informovala o své spolupráci s renomovaným mečířem panem Pavlem Skryjou a dojednaném vystavení moravského meče na hradě Veveří. Zde pro něj kastelán Petr Fedor nalezl ideální výstavní prostory v moravské zemské pokladnici. Jedná se o místnosti v břitové věži hradu, kam ukládala moravská markrabata největší cennosti a dokumenty Moravy.

Předseda MNO a náměstek hejtmana se shodli, že nemá smysl, aby byly vyrobeny dvě kopie meče. Jelikož jsou cíle MNO i kraje shodné, bude mnohem prospěšnější, aby se na projektu spolupracovalo společně. Nyní je tedy nutné vyčkat na výsledek jednání představitelů kraje se zástupci rodiny Kolowratů. O dalších novinkách souvisejících s projektem Vás budeme brzy informovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *